Skåne

Alice och Oscar populärast namn för nyfödda

Alice och Oscar. Dessa är de populäraste namnen för barn som föddes i Skåne under förra året. Men sett till hela Sverige är det istället Elsa och Lucas som toppar namnstatistiken.

Elsa får i Skåne se sig nerputtad av Alice, som är det vanligaste tilltalsnamnet för nyfödda under 2014. 110 barn fick detta namn. 850 svenska flickor fick namnet Elsa, och 860 pojkar namnet Lucas.
Lucas (med olika stavningar) toppar för andra året i rad pojknamnet i Sverige, uppger Statistiska Centralbyrån. I Skåne är det istället Oscar som är populärast, med 123 födda förra året.
Dante och Ali blev namn på listan över de hundra populäraste pojknamnen i landet, och puttade därmed ut Tim och Tor.

Ädel och ljus

Alice är ett kvinnonamn som troligen är en smekform av Adelheid, som är sammansatt av ord som betyder ”ädel” och ”ljus”. Namnet har funnits i Sverige sedan mitten av 1800-talet. Namnsdag: 23 juni.
Källa: Nationalencyklopedin

Kunglig djurvän?

Oscar, eller med stavning Oskar, är ett mansnamn som har iriskt ursprung. Det kan vara sammansatt av orden för ”hjort” och ”vän”. Namnet blev populärt i Sverige under 1800-talet, och fick en ny våg i slutet av 1900-talet. Två svenska kungar har haft namnet. Namnsdag: 1 december, tillsammans med Ossian.

Källa: Nationalencyklopedin

Gå till toppen