Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Med sikte på arbetslivet

I Landskrona har de kommunala skolorna slutat med prao. På Västervångskolan förbereddes eleverna under onsdagen inför arbetslivet. Bland annat genom att intervjua varandra.

Hela onsdagen, från klockan 8 fram till klockan 15, ägnade skolans åttaklassare åt temadagen "På väg". Syftet med dagen var att förbereda ungdomarna inför arbetslivet. Den bestod av fyra olika moment:
En föreläsning och workshop om entreprenörskap och vikten av att tänka kreativt och våga satsa. En bank hade personal på plats som föreläste om privat ekonomi och en ingenjör berättade för ungdomarna om sitt jobb och hur han hamnade där.
Det fjärde momentet handlade om hur man beter sig när man söker jobb:
Ungdomarna är inblandade i mindre grupper. Ljudvolymen i klassrummet är hög. Alla pratar. Hälften av ungdomarna är arbetsgivare, de har en hamburgerrestaurang och söker personal. Den andra hälften är arbetssökande kallade på intervju.
– Jag heter Ahmet och jag är faktiskt väldigt duktig på att arbeta.
– Berätta lite om dig själv.
– Jag är mycket intresserad av jobbet.
Klassiska arbetsintervjufraser duggar tätt i rummet. Någon blir röd i ansiktet och tystnar tvärt osäker på vad hon ska säga, en annan låtsas glatt kliva in på ett kontor. Två skakar varandras händer intensivt.
– Jag har aldrig sökt jobb eller varit på intervju. Jag lärde mig mycket idag, säger Elin Palmquist.
– Jag har inte jobbat tidigare. Men skulle gärna sommarjobba i år, säger hennes klasskamrat Ahmet Hasanaj.
Han skulle gärna bli läkare eller advokat i framtiden. Helst fotbollsproffs. Fram till dess kan han tänka sig att jobba med vad som helst.
– Bara man tjänar lite pengar. Men jag vet inte var man hittar lediga jobb, säger han.
– Jag skulle vilja sommarjobba på något kafé eller någon servering, säger Elin Palmquist.
Dagen anordnades av den icke vinstdrivande organisationen Transfer.
– Det är spännande för eleverna att tänka på vad som kommer sen, säger Cecilia Nilsson, lärare på Västervångskolan.
Gå till toppen