Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tvära kast i Höganäs

Den hänsynslösa jakten på Lilla Syster

Tord Hubert

Photoplant

Första meningen:”När han minst anade det blev han upphunnen av sitt förflutna.”

Det är den ena eleganta kapitelinledningen efter den andra. Som när man ser två män bredvid varandra och några stillsamma rader senare upptäcker att den enes hand är sammanfogad med den andres med ett handfängsel, av plast.
Eller när man får två val när det gäller vad som hänt. Det ena är att han störtat med ett flygplan. Det andra är att han överfallits av mördare. Och strax därpå får man ännu en överraskning som man verkligen inte kunnat gissa sig till.
Tord Hubert njuter uppenbarligen av sin uppfinningsrikedom när han skriver sin spänningshistoria Den hänsynslösa jakten på Lilla Syster. Överfall, mordåtal, äktenskapskris – allt snurrar kring frilansjournalisten Peter och det är mycket lättläst med snabba miljöer, med bra rytm i dialogerna, med lockande avrundningar. Ingen behöver tveka om att Hubert, född 1933, kan spänningsgenren, även om det var 23 år sedan han senast kom med en bok.
Tord Hubert, som bor i Lerberget, reser förutom i sina hemtrakter också i Afrika och Asien och Centralamerika, för här finns många sorters lager, och det är mycket i det förflutna som nu studsar tillbaka. Som när hans stora kärlek Anna, som varit borta så länge, en dag hör av sig och Peter undrar vad hon vill. Och han strax därpå blir överfallen. Och hamnar framför chefen för Höganäspolisen. Och får reda på att en man hittats död i skogen, mycket nära där Peter bor.
Mottot ”Var inte rädd, våga darra” sjunger i skallen när vi är vid bardiskar, träffar gangsterkungen, är i bordellflickans säng, hör mammans kloka råd, är i båtar vid semesterparadisen, är i rullande vaktscheman, får reda på att det finns en jagad syster.
Det gäller att gilla stora och tvära kast, för det är som om Tord Hubert under lång tid samlat på sig alla möjliga höga och låga uppslag och byggt upp något kittlande kring alla dem – och sedan kramat ihop allt detta otroliga till ett trovärdigt slut som visar på en fullt möjlig fortsättning. Att döma av allt som bubblar, så tror jag inte att det dröjer 23 år innan den kommer.
Gå till toppen