Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "36 sängar står varma, bäddade och tomma varje natt."

Bostad först är ingen lösning för EU-migranterna. De styrande i Helsingborgs stad tycks stå handfallna inför EU-migranternas situation, skriver företrädare för den ideella föreningen Frihamnen och Röda korset i Helsingborg.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Den 28 december skrev den politiska ledningen i Helsingborg under Aktuella frågor att Hemlösas hus och EU-migranterna under hösten diskuterats i medier, på arbetsplatser och hemma runt köksbordet:
"Vi är många som blir illa berörda när vi ser EU-migranternas fattigdom.”
Ja, och många blev illa berörda av debattartikeln av kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) och de övriga representanterna för det blågröna styret. Något mer cyniskt får man leta efter.
Att skribenterna tog upp projektet Bostad först i samband med EU-migranterna är i våra ögon häpnadsväckande.
Bostad först är bra. Det har vi i Frihamnen kämpat för i snart tio år. Först på senare år har staden vaknat och tagit detta till sig. Och det är utmärkt. Bättre sent än aldrig. Men Bostad först är definitivt ingen lösning för EU-migranterna.
Vad gör då kommunen för EU-migranterna?
De tillhandahåller dusch och hygienutrymmen några timmar under tre kvällar i veckan ute på före detta Norrehedsskolan.
Lokalen är huvudsakligen bemannad av frivilliga krafter, bland annat från Röda korset.
För övrigt gör kommunen inte mycket. Jo, man ska nu prata med de andra kommunerna i Nordvästskåne om eventuell samsyn. Själva tycks de styrande stå handfallna, utan några idéer.
Som om detta inte var nog har Peter Danielsson och det blågröna styret sedan i höstas förbjudit Frihamnen att ta emot nattgäster.
Alla tillstånd från byggnadsnämnden, brandkår och så vidare har vi sedan länge.
Det är i våra ögon ofattbart: 36 sängar står varma, bäddade och tomma varje natt, medan mellan 20 och 30 EU-migranter sover under presenningar i stadens grönområden i vinterkylan. Utan tillgång till toalett.
Samtidigt kräver kommunen oss på över 300 000 kronor per år i hyra för Hemlösas hus – för en byggnad som stod oanvänd i tjugo år innan vi tog över, och för sovrumsmoduler som skulle ha rivits i höstas och körts upp på tippen om vi inte hade lyckats stoppa det.
Björn O. Anderberg
ordförande
i föreningen Frihamnen
Olof Matthiasson
viceordförande
i föreningen Frihamnen
Olle Wredstöm
ordförande för Röda korset
i Helsingborg
Gå till toppen