Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Emil Sandahl ny i svensk OS-satsning

Allt pekar uppåt för HBK/Bergania-löftet och nu är siktet inställt på en seger även i Cup Klippan.

Emil Sandahl, HBK/Bergania, hoppas på en ny seger i Klippan.
Precis innan jul fick han en plats i SOK:s talangsatsning, sedan öppnades 2015 med en första GP-seger – men den ambitiöse Helsingborgsgrabben Emil Sandahl ser inget slut på framgångarna.
– Det känns som om det går spikrakt uppåt just nu och jag utvecklas för varje dag. Men jag har jobbat stenhårt och det tänker jag fortsätta med.
Den 20-årige HBK/Bergania-talangen är utan tvekan en av svensk brottnings största framtidsnamn. Förra sommaren var Emil Sandahl uppe i en bronsmatch vid junior-VM i Zagreb, sedan har framgångarna egentligen bara fortsatt och som ett bevis på att landslagsledningen tror på honom är Emil numera en av de fem brottare som ingår i Sveriges Olympiska Kommittés utmanargrupp.
– Det betyder jättemycket för mig, jag får ett ekonomiskt stöd som gör att jag kan åka på ännu fler läger och tävlingar. Mitt mål och planen är att jag ska slussas in i SOK:s toppgrupp, så småningom.
Emil avslutade sina studier vid Filbornagymnasiet förra året och numera satsar han i stort sett heltid på sin sport. Han jobbar några timmar i veckan, som instruktör på brottningsgymnasiet i Helsingborg, men annars blir det bara träning, träning och åter träning.
– Jag bor fortfarande hemma och förutom det stöd jag får från SOK är föräldrarna mina stora sponsorer. Utan deras hjälp hade det knappast gått, inser Emil.
Efter segern i Vättercupen i Huskvarna, där den norske landslagsmannen Rasmus Tjörstad besegrades i finalen i 85-kilosklassen, har Sandahl legat på träningsläger i Turkiet. Där skulle egentligen bara seniorlandslaget ha varit med, men Emil ville också åka dit och när han själv bekostade delar av resan fick han naturligtvis klartecken.
– Turkiet är en av världens bästa brottarnationer och det är en perfekt chans för mig att få sparra med dem. Vi har kört stenhårt, oftast två pass om dagen, och just nu är jag lite sliten, men det ska ändå bli skoj att tävla i helgen.
Turkietlägret avslutas under torsdagen och redan på lördag är det dags för årets upplaga av Cup Klippan. Förra året kom Emil tvåa, efter finalförlust mot Tobias Kvarnmark, och han är naturligtvis sugen på en ny strong insats. I potten ligger nämligen en plats till U23-EM i mars, det första mästerskapet i den nya åldersklassen.
– Jag tycker det är ett bra grepp, steget från junior till senior är annars alltid stort, och jag hoppas att jag får chansen att vara med, säger Emil.
Gå till toppen