Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han fick en annan persons medicinlista

Danne Nathell gick hem från apoteket med vad han trodde var en utskrift av sina recept. Men den tillhörde en annan kund.

Danne Nathell reagerade starkt när han insåg att receptlistan, försedd med namn och personnummer, inte var hans.Bild: Annsofie Wieland
Ängelholmaren Danne Nathell var förra fredagen på apoteket Solrosen i Ängelholm för att hämta mediciner han fått utskrivna av sin läkare.
Innan han gick fick han med sig en utskrift av de kvarvarande recepten.
Väl hemma började han läsa listan, men blev alltmer förskräckt.
– Jag kände inte igen en enda av medicinerna. Det visar sig då att jag fått en annan människas receptutskrift, säger han.
Undertill hittar han sin egen utskrift.
Danne Nathell har hört av sig till apoteket och lämnat tillbaka utskriften.
– Jag jobbar själv med sekretess som personlig assistent och just den här typen av misstag får inte göras. Tänk om den här personen varit någon jag känner? säger han.
Verksamhetschefen på apoteket Solrosen har nu anmält händelsen i företagets interna kvalitetssystem.
– Det här är tyvärr ett rent och mänskligt misstag, säger kommunikationsdirektör Eva Fernvall på Apoteket AB.
Det hade enligt henne dock inte varit möjligt att få ut någon annan människas medicin med hjälp av utskriften. För det krävs det legitimation och fullmakt.
Det som hänt är att sekretessen brutits.
– Det här ska förstås inte ske. Alla människor ska kunna känna sig säkra på att de läkemedel de fått förskrivna är det bara de själva som känner till, om de inte lämnat fullmakt till någon annan, säger Eva Fernvall.
– Man kan ju ha sjukdomar som inte ens anhöriga känner till.
Hon säger att liknande sekretessmissar är ovanliga.
– Men varje gång vi får en avvikelse försöker vi hitta nya rutiner så att det inte händer igen.
Enligt företagets kvalitetschef är den vanligaste avvikelsen från det normala som de får rapporter om att en kund får fel styrka på ett läkemedel.
Gå till toppen