Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sanering av växande avfallshögar dröjer

De växande sophögarna intill handelshuset vid Österleden riskerar att locka till sig råttor. Det kan dock dröja flera veckor innan platsen städas upp.

Ett otrevligt inslag i miljön för bland andra förbipasserande människor på gång- och cykelvägen längs järnvägsspåret.Bild: Britt-Mari Olsson
För en vecka sedan berättade vi om sopsnusket nära handelsområdet vid Österleden. Kring en av de övergivna industrilokalerna vid avfallsstationen intill Coop Forum och ÖoB ligger drivor av avfall på marken; gammal mat och annat skräp.
Därefter har miljöförvaltningen varit på plats för att syna förfallet.
– Det såg inte alls trevligt ut. Nu är det visserligen kallt ute men det kan dra till sig skadedjur som råttor, säger miljöinspektör Victoria Karlstedt.
Enligt Victoria Karlstedt kommer fastighetsägaren, Coop Fastigheter, att få en uppmaning om att städa rent på området.
– Vi kan komma att rikta ett föreläggande mot dem med en tidsram för när skräpet ska vara borttaget. Sannolikt gör vi då utskicket nästa vecka och då skulle jag tro att det tar cirka tre veckor innan det är uppstädat. I bästa fall går det ännu snabbare, säger Victoria Karlstedt.
När tidningen får kontakt med fastighetsägaren är man ovetande om avfallsröran.
– Vi har upplåtit mark till Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) att ha en återvinningsstation på området, och då har de tagit på sig ett ansvar att hålla rent och snyggt, säger Jan Lindgren, kommunikationschef för Coop Fastigheter.
Men soporna är inte koncentrerade till enbart vid avfallsstationen, utan det är nedskräpat över hela Coop Fastigheters område.
– Förutom förpackningar och tidningar, som är vårt ansvarsområde, finns där även en massa annat skräp. Bortom vår station har det blivit en dumpningsplats för allehanda bråte, säger Annica Dahlberg, informationschef för FTI.
Coop Fastigheter äger dessutom en gammal industribyggnad intill avfallsstationen, längst ut mot järnvägen.
Här har fönstren spikats igen med träskivor och till ett av fönstren har skivan slitits bort. Således är det öppet för ovälkomna besökare att ta sig in i lokalen.
Detta vill miljöförvaltningen att Coop fixar till så att byggnaden inte blir ett tillhåll för obehöriga, vilket kan leda till ännu mer sopor på området.
– Är det något som vi kan åtgärda så gör vi det, säger Jan Lindgren.
Gå till toppen