Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han vill öka brukarinflytandet

Samhällsengagemanget har han alltid haft, Peter Schölander, trebarnsfar, Möllebo och ny ordförande i socialnämnden. Men det var inte förrän 2006 som han blev aktiv moderat och gav sig in i kommunalpolitiken.

Radions P1 ger Obs kulturradion och Peter sitter bekvämt tillbakalutad i sin skrivbordsstol med utsikt mot bensinmacken på Bruksgatan.
– Jag lyssnar otroligt mycket på radio och det är bara en kanal som gäller. Det sitter i sedan jag åkte bil med min pappa när jag var liten och P1 alltid var på. Jag är uppväxt i ett hem där det diskuterades mycket, men ingen av mina föräldrar var politiskt aktiv, säger Peter som i ungdomen var folkpartist.
Han beskriver sig idag som en moderat åt vänster.
– Både Moderaterna och jag har förändrats och närmat oss mitten skulle man också kunna säga.
Uppdraget att vara ordförande i socialnämnden tycker han i grund och botten handlar om att utjämna skillnader och hjälpa de svagare. Ökat brukarinflytande och högre "frisknärvaro" (i motsats till sjukfrånvaro) är två områden han vill fokusera på.
– Socialnämndens verksamheter berör oss alla, men det är viktigt att se individen i varje enskilt fall. Man blir inte omyndig bara för att man fyllt 82 utan ska få välja sitt liv själv.
Den stora skiljelinjen mellan de politiska blocken i Höganäs går vid privata utförare i skola och omsorg.
– Sedan kan vi självklart också vara oeniga i vissa, enskilda frågor. Men överlag har vi ett gott samarbete över blockgränserna.
Fem år gammal flyttade han med familjen från Stockholm till Mölle och fick snabbt lära sig att prata skånska för att inte bli utfryst bland kamraterna.
– Idag är det nästan tvärtom – det gäller att behärska stockholmska i Mölle, skrattar Peter som sedan 1999 åter bor i Mölle, nu tillsammans med hustru och tre barn.
Hans firma Höganäs Design and Trading Company är inhyst bakom Magasin 36. Företaget säljer keramik och köksattiraljer via nätet. Peter driver också ett investmentbolag tillsammans med familjen.
– Jag har företagandet i blodet. Min pappa drev en konsultfirma inom detaljhandeln.
I bagaget har han också en Bachelor of Business Administration and Economics. Utbildningen genomförde han i Genève, Schweiz. Han kommer plötsligt att tänka på att han där faktiskt hade ett slags politiskt uppdrag.
– Jag delade ut information på amerikanska ambassaden om demokraterna och Bill Clinton inför presidentvalet i USA.
Till Peters dolda talanger hör att han besitter en oerhörd mängd triviala fakta om USA:s presidenter.
– Till exempel kan jag berätta att den yngsta presidenten varit Teddy Roosevelt om man inte räknar valda för då leder John F Kennedy. Men den som fått flest röster sett till alla val är Richard Nixon.
En lärare han hade under ett utbytesår i Saint Louis, Missouri, väckte hans intresse för kuriös historia.
När Peter återvände till Sverige efter flera år utomlands flyttade han till Helsingborg där han arbetade inom Ikea-koncernen med katalog- och annonsproduktion.
– Men Mölle har alltid varit det egentliga hemma för mig. Det är speciellt att få stanna kvar när sommargästerna reser. Även om det är härligt med sommarens alla skratt och skrik på stranden älskar jag det höstiga, karga ännu mer.

Peter Schölander

Ålder: 46 år.
Familj: Hustru och tre barn: 6,8 och 11 år gamla.
Bor: Villa i Mölle.
Yrke: Egen företagare.
Parti: Moderaterna.
Politiska uppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige, ordförande i socialnämnden, ledamot i styrelsen för AB Höganäshem.
Politisk förebild: Generationskamraten Anders Borg, före detta finansminister: "vi har en likartad syn på ekonomi". Bill Clinton och Ronald Reagan: "för deras fantastiska förmåga att kommunicera".
Gå till toppen