Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bakslag för Bruksspelet

Är årets upplaga av Bruksspelet i Klippan hotad? Ja frågan är befogad sedan Teater Amabile endast fått hälften av den summa man ansökt om hos kultur- och fritidsnämnden.

I sommar är det tänkt att den tredje upplagan av Bruksspelet ska ges på Pappersbruket. De två första åren genomfördes det som ett så kallat Leader-projekt med fem finansiärer. I år får Teater Amabile tillsammans med Artist & Nöje och Svenska Pappersbruket AB ro projektet i hamn.
Teater Amabile ansökte om 100 000 kronor hos kultur- och fritidsnämnden och 150 000 hos kommunstyrelsen för att budgeten 1,6 miljoner ska kunna hållas. Kultur- och fritidsnämnden beslöt dock att halvera bidraget till 50 000 kronor.
– Det var en enig nämnd som ansåg att 50 000 kronor bör vara ett rimligt bidrag, säger nämndsordföranden Michael Nemeti (S).
– Det var sagt att Bruksspelet från och med i år skulle stå på egna ben. Med tanke på detta och att vi endast har 400 000 kronor att fördela till olika evenemang så var nämnden helt enig i beslutet, tillägger han.
Helene Lundquist, Teater Amabile, är av förklarliga skäl inte glad över detta besked.
– Det är kanske lite väl tidigt att kasta in handduken ännu men det ska erkännas att jag har lite fler fjärilar i magen än innan. Nu hoppas jag dock att kommunstyrelsen inte behandlar vår ansökan där på samma sätt, säger hon.
– Vi behöver de 250 000 kronor från kommunen och jag tycker att Bruksspelets värde och betydelse för hela kommunen kan motivera bidraget. Det vi gör är att berätta en unik historia, ett kulturarv. Detta är en kulturgärning som gagna allmänheten, säger Helene Lundquist.
Michael Nemeti håller med om att Bruksspelet är något positivt för Klippan.
– Det är en jättebra grej för Klippan, bra marknadsföring och så vidare.
Gå till toppen