Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bara en friskola kvar när Peab lägger ner

En efter en slår de igen. Efter Peabskolans beslut att lägga ner finns det bara en friskola kvar i den fram till nyligen moderatledda kommunen. Hur blev det så?

Iréne Gustavsson tycker att det är tufft klimat för friskolor. Vejbystrands skola är kanske den enda som blir kvar.Bild: Niklas Gustavsson
Vittra, John Bauer och Fram. Friskolor som slagit igen och flyttat från Ängelholm. I förra veckan kungjorde Peabskolan att de har fått nog.
När de sista eleverna har gått ut från Peabs byggprogram om två år kan Vejbystrands skola och förskola vara den enda friskolan som finns kvar i Ängelholm.
– Det känns tråkigt. Jag tror att de som bor i Ängelholm har varit kritiska till friskolor. Vi har haft det tufft och tappat några av de äldre eleverna. Men vår småskalighet uppskattas för de yngre, säger rektorn Iréne Gustavsson.
Planerna på attutöka till högstadium för några år sedan fick läggas på hyllan. Det fanns inget intresse för det.
Är Ängelholm en trög stad för friskolor?
Heléne Pettersson Jangen är beredd att skriva under på det. Som verksamhetschef för Vittra var hon med om att lägga ner grundskolan i Ängelholm 2013.
– Vi fick för få elever. Ängelholm är en liten kommun med begränsat underlag. Rekryteringen av friskolor är trög. Det finns andra som har försökt, men gett upp.
Hon har svårt attsätta fingret på vad det är, för samarbetet med kommunen tyckte hon var gott.
– Det kanske handlar mer om vad gemene man tycker och känner för friskolor. Och man är kanske nöjd med det man har. För kommunen har bra kvalitet på sina egna skolor.
Att friskolorna flyr under åren med moderaterna vid rodret kan tyckas motsägelsefullt. Kanske rentav pinsamt, oppositionsrådet Robin Holmberg (M)?
– Hm, nej. Men det är tråkigt att vi håller på att hamna i en situation där ängelholmarna inte har så stora valmöjligheter. En mångfald av aktörer bidrar till en bättre skola.
– Vi har försökt att rekrytera, säger Sven-Ingvar Borgquist (M) som har lett skolpolitiken under de senaste åren.
Han berättar att han så sent som i våras tog kontakt med Kunskapsskolan och ett par andra friskolor. Men de återkom inte.
– De ville ligga lågt inför valet, säger han och syftar på debatten om vinster i välfärden.
Vejbystrands skola och förskola drivs som ett kooperativ utan vinstintresse. Iréne Gustavsson tror att massmedias bevakning av friskolor som har utnyttjat systemet har haft betydelse.
– Ambitiösa friskolor drabbas när andra utmärker sig negativt, säger hon.
Sven-Ingvar Borgquist menar att det är en nedåtgående trend för friskolor i hela landet.
Men det håller inte Ulla Hamilton med om. Hon är vd för Friskolornas riksförbund.
– Det kan vara specifikt för Ängelholm. Om kommunala skolor har ett gott rykte ser man ju ingen anledning till att leta efter alternativ, säger hon.
Kommunens skolchef Tony Mufic påpekar att Ängelholm är rankad som Sveriges fjärde bästa skolstad och elevresultatet på de kommunala skolorna ligger högt.
– Men vi hade aldrig kunnat få det förändringstrycket utan friskolorna, säger han.
Innebär det politiska maktskiftet någon förändring?
– Vi har ingenting emot friskolor så länge de bidrar till något nytt som kommunen inte har. Men vi vill inte att de utmanar våra egna, säger nye kommunalrådet Lars Nyander (S).
Gå till toppen