Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Csaba Bene Perlenberg: "Hägglund får ursäkta, men hans minne är kort."

Partiledaren Göran Hägglund (KD) har i två omgångar gjort tydliga ansatser till att inleda en konkret diskussion om de utmaningar som Sveriges migrations- och integrationspolitik står inför. Det är tydligt för envar, förutom gemene miljöpartist, att det behövs nya tag i frågan.
Igår krävde Hägglund på Expressens debattsida att regeringen återinför en enskild integrationsminister, och kritiserade, med rätta, regeringen för att sakna en integrationspolitik värd namnet. Och i två tidigare utspel har Hägglund på DN Debatt tagit upp en diskussion om asylpolitiken.
Den 28 december anförde Hägglund tre förslag om hur kostnaderna skulle kunna sänkas samtidigt som asylrätten värnades.
Han skrev att han under hösten varit arg för att Sverige blivit ett land där ingen diskuterar hur samhällsproblem ska lösas för att alla är upptagna med att klistra etiketter på varandra. Och menade att svaren om hur migrationens utmaningar bäst ska tacklas behöver handla om kostnaderna för mottagandet.
Hägglunds minne är kort.
Den 28 augusti, drygt två veckor före valet i höstas, slog en bomb ner i KD-lägret. Sara Skyttedal, ordförande för partiets ungdomsförbund KDU, gjorde då ett migrationspolitiskt utspel på DN Debatt.
Den som läste artikeln utan känslomässigt tunnelseende med automatisk ankomst i SD-land kunde se ett initierat försök att diskutera de ökande migrationsströmmarna utifrån utmaningar inom bostadspolitiken, en hermetiskt sluten arbetsmarknad och en havererad integrationspolitik.
Och ja, kostnaderna för detta.
Nyckelmeningen var dock: Vi måste på ett seriöst och faktabaserat sätt börja diskutera var gränsen går för hur många asylsökande Sverige kan ta emot på kort sikt.
Det tog snabbt, ursäkta uttrycket, hus i helvete.
Sara Skyttedal utsattes, bildligt talat, för en veritabel arkebusering av sina egna partikamrater.
Hennes företrädare Ella Bohlin undrade vad som hänt med hennes gamla ungdomsförbund och twittrade: Förmodligen det sämsta jag läst. Jag skäms.
De här åsikterna finns inte inom KD, sade riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) till Svenska Dagbladet. Till Aftonbladet sade hon: Jag fick huvudvärk. Det var mycket känslor. Jag blev både arg och besviken och irriterad.
Även riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD) tog avstånd och skrev på Twitter: Jag mår illa. Till Aftonbladet sade hon att det här var totalt avskyvärt.
Göran Hägglunds utspel har tagits emot som ett öppnande för en vettig diskussion om migrationspolitikens utmaningar.
Ändå väcker han i stort sett samma frågor, av exakt samma ekonomiska anledningar, som Skyttedal gjorde. På KD-fronten är det tyst. Bohlin, Szyber och Pethrus har inte anmält vare sig huvudvärk, illamående eller skamkänslor.
Det finns många inom kristdemokraterna som idag är skyldiga Sara Skyttedal en ursäkt.
Gå till toppen