Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Hundar dumpades utomhus

Polisen har beslutat att omhänderta två hundar som lämnats uppbundna utomhus vid Vasatorp. Ägaren misstänks ha valt att dumpa hundarna.

De två småhundarna, nakenhundsblandningar, hittades ensamma och uppbundna utomhus vid Vasatorp tidigare i år. De ska inte ha varit märkta och lämnades in som "hittehundar" till ett pensionat den 15 januari.
Efterforskningar som gjorts tyder dock på att hundarna, som uppges vara runt elva år gamla, har en ägare. Polisen tror sig veta vem ägaren är men de har samtidigt fått fram information om att denne nu troligen befinner sig utomlands.
Enligt uppgifter som polisen fått fram har ägaren troligen sökt omplaceringshjälp innan dumpningen men avböjt det alternativet eftersom det medförde en kostnad.
Polisen menar att hundarna utsatts för onödigt lidande av sin ägare och att hundarna är att betrakta som övergivna.
– De har bundits upp utan tillsyn och verkar ha lämnats "vind för våg". Det är därför man kan betrakta dem som övergivna, säger polisinspektör Anders Jonasson.
Därför fattade polisen förra veckan beslutet om att omhänderta hundarna enligt djurskyddslagen.
Enligt Anders Johansson är det ovanligt med den här typen av ärenden.
–Folk är ju väldigt rädda om sina hundar. Det är, som tur är, rätt sällan man träffar på hundar såhär som lämnats utomhus, säger han.
Ärendet ligger nu hos länsstyrelsen som ska försöka få tag i ägaren. Ägaren har fram till och med den 29 januari att yttra sig och eventuellt ge en förklaring. Efter det tar länsstyrelsen ett beslut om omhändertagandet ska fortsätta gälla samt vad som ska hända med hundarna.
Under omhändertagandet har hundarna undersökts av veterinär. Inga smittsamma sjukdomar har hittats men, enligt länsstyrelsen, har hundarna tecken på bristande omvårdnad. Bland annat har båda hundarna en del problem med tänderna.

Omhändertagande

Om det finns allvarliga brister och ett djur är utsatt för ett lidande kan länsstyrelsen eller polisen omhänderta djuret omedelbart .
Om polisen omhändertar djuret av djurskyddsskäl, ska beslutet snarast underställas Länsstyrelsen som ska besluta om omhändertagandet ska fortsätta gälla.
Gå till toppen