Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Ikea flyttar 600 jobb till Malmö

Ikea flyttar betydande delar av sin verksamhet från Helsingborg till Malmö. 600 anställda i Helsingborg berörs. 1 100 jobb blir kvar.

De flesta av de drabbade anställda sitter i det gamla sockerbruketBild: Mats Roslund
Ikea bygger ett nytt stort kontor i Malmö som ska stå klart i september. Här i Svågertorp ska 800 personer ha sin arbetsplats. Merparten av dem finns i dag i det gamla sockerbruket i Helsingborg. De arbetar inom en rad olika koncernbolag: Services AB, Retail Services AB, IoS Commercial Matrix, Ikea Food Services, Ikea Freight Services AB samt IMS.
Sedan tidigare är det klart att Ikea Industry med ett 100-tal anställda i Ängelholm också flyttar till det nya kontoret, förutom personal från Älmhult. Samtliga berörda erbjuds att flytta med.
Varför gör ni den här förändringen?
– Läget, en timme från Älmhult och 20 minuter till Kastrup samt närheten till ett varuhus, var avgörande för placeringen av det nya kontoret i Svågertorp. Vi vill alltid vara nära ett varuhus i vår verksamhet, säger Tina Kardum Funnemark, kommunikationschef inom Ikea Sverige.
Ikea IT, Ikea Fastigheter, Ikea Svenska Försäljnings AB och varuhuset blir kvar i Helsingborg. IT finns i dag i Tretornhuset och flyttar till det gamla sockerbruket, som blir kvar i Ikeas ägo. Sammanlagt har koncernen i dag cirka 1700 anställda i Helsingborg, 1 100 av dem berörs inte av förändringen.
Finns det planer på att flytta mer verksamhet från Helsingborg?
– Nä, inte alls.
Varför flyttar Ikea så pass stor del av verksamheten från staden?
– Helsingborg har alltid spelat en viktig roll i Ikea-koncernen och kommer att fortsätta att göra det. Nu flyttar vi delar av de globala supportfunktionerna till Malmö. Men vi som har hand om detaljhandel och alla våra svenska varuhus blir kvar i Helsingborg tillsammans med IT och Ikea Fastigheter.
Men Malmö får alltså en viktigare roll i framtiden?
– Vi är en växande verksamhet och vill säkra våra framtida behov, det gör vi med den etableringen. Det här är ett sätt att stärka Ikea i hela södra Sverige, säger Tina Kardum Funnemark.
Förutom det nya kontoret med sina 20 000 kvadratmeter har Malmö stad satt av ytterligare 12 000 kvadratmeter tomtmark för företaget. Den öronmärkta marken måste nyttjas senast i juni 2016. Vad de ska användas till vill Ikeas företrädare i nuläget inte lämna några uppgifter om.
Anna Jähnke är kommunalråd (M) i Helsingborg med ansvar för arbetsmarknadsfrågor.
– Det är mycket beklagligt, men Ikea har varit väldigt tydliga med att de flyttar för att de får närmare till Kastrup. Det visar hur viktigt det är med goda kommunikationer och att vi får en fast HH-förbindelse och direkttåg till Stockholm.
Vad betyder det för Helsingborg att förlora 600 jobb i ett slag?
– Det är förstås negativt, vi vill naturligtvis ha jobben kvar. Men en hel del av de som arbetar här pendlar hit. Nu får helsingborgarna i stället resa till Malmö. Det är viktigt att arbetstillfällena finns kvar i Öresundsregionen.
Hon berättar att staden och Ikea haft kontakter om företagets planer.
– Vi har haft och har en fortsatt god dialog med Ikea, som har kvar betydande verksamhet här i Helsingborg. Vad jag förstår är Ikea nöjda med sina relationer med staden. Hade det funnits något vi kunde göra för att förmå dem att stanna hade vi förstås gjort det. Men närheten till Kastrup kan vi inte påverka, säger Anna Jähnke.
Gå till toppen