Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Odla egen raw food i vintermörkret

Starta året med fräsch hemodlad mat - börja grodda! Det enda du behöver för att sätta igång är lite frön. Raw food-kocken Erica Palmcrantz Aziz ger sina bästa groddtips.

Efter julledighet och nyårslöften är längtan efter grön och fräsch mat kanske som allra störst. Tyvärr sammanfaller tidpunkten inte med vår skördesäsong. Varför inte då vända sig till det som går att odla hela året om, nämligen groddar? Billigare och nyttigare mat får man leta efter.
Raw food
Inom hälsokostvärlden har groddarna länge haft en stark ställning, men intresset var kanske som allra störst under 1970-talets råkostvurm. Då gick den litauisk-amerikanska hälsoprofeten Ann Wigmore i spetsen och predikade groddieter och vetegrästerapi.
Nu när råkost har återlanserats som "raw food" i Sverige och har blivit en hälsotrend i Hollywood är groddar i ropet igen. En av de svenska raw food-förespråkarna är Erica Palmcrantz Aziz, som har skrivit flera kokböcker i
ämnet.
- Groddar är ett stadigt inslag inom raw food. De är lättsmälta, goda och mättande. De innehåller nyttiga aminosyror och klorofyll och är basisk mat som sänker syrahalten i kroppen, säger hon.
Proteinkälla
Groddar är dels rika på protein, och dels blir bönor och linser som groddas mindre gasbildande, två goda nyheter för vegetarianer.
- Mina favoriter är alfalfa, gröna linsgroddar, bovete och broccoli. Sedan gillar jag vitlöksgroddar också, de känns fräschare att använda än vanlig vitlök i exempelvis sallad, säger Erica Palmcrantz Aziz.
Förutom att hon använder mycket groddar i maten - som på frukostmackan och i sallader - mixar hon också ned dem i juicer och smoothies.
- Särskilt de som är mer kompakta och behöver idisslas lite mer som mungbönor, gröna linsgroddar och adukibönor.
Vill man inte äta rå mat till hundra procent kan man ju faktiskt också woka och rosta groddarna. Mungböngroddar, krispiga och vanliga i asiatiska wokrätter, hör tacksamt nog till de allra mest lättodlade sorterna.
Många metoder
I flaskor, blomkrukor och under fuktiga handdukar. Man kan grodda på många olika sätt. Visst finns det speciella groddningsredskap att köpa, men ofta klarar man sig med saker som redan finns hemma, vilket gör det lätt att komma igång.
- Jag använder oftast en särskild groddpåse av finmaskig väv. Men jag groddar också i skålar, groddlådor och glasburkar med nätduk, säger Erica.
Vissa bönor och frön utsöndrar ett geléartat slem under groddningen, exempelvis smörgåskrasse, rädisfrön och senapsfrön, och de passar därför bra att odla på fat. Bönor som ökar mycket i volym, som kikärtor och alfalfa, är lättare att odla i flaska eller blomkruka.
Inga bakterier
För ett par år sedan kom ett larm om att ehec hade spridits via groddar, men det är en smitta som överförs från djurgödsel och inget att oroa sig för när man odlar hemma.
- Groddarna man köper i butik är upphettade för att bakterierna ska dö och är därför inte lika nyttiga, säger Erica Palmcrantz Aziz.
Självklart ska man ha rena händer och redskap när man groddar, och man ska vara noga med att vattnet man sköljer med får rinna av ordentligt så att inte groddarna börjar ruttna. När de är färdiga håller de sig cirka fem dagar i kylskåpet. Det är bra att bara odla lite åt gången så att man hinner äta upp dem.
Med barnen
Man behöver ingen trädgård, balkong eller ens solljus för att odla groddar, så det är någonting som alla kan göra.
- Att grodda med barn är fantastiskt. De får vara med i hela odlingsprocessen och det ger dem en annan kontakt med maten. Det är roligt för dem att det går så snabbt också, redan några dagar efter att man sår är de färdiga att äta.
Vill man odla skott av till exempel solrosfrö eller starta sin egen vetegrästerapi genom att så vete, odlar man oftast i jord och då ska sådden stå framme i solljuset. Sedan klipper man av det gröna och lämnar kvar rötterna. Det tar en dryg vecka, sedan är det klart att skörda.
- Jag gör det i trappuppgången eller på landet på sommaren. I lägenheten har jag inte tillräckligt med utrymme i fönstren, säger Erica.
Fröer till groddar och skott finns i hälsokostbutiker och trädgårdsbutiker och kan också beställas via nätet.
- Det är så enkelt att när man väl börjar tänker man 'varför gjorde jag inte det här tidigare?' säger Erica Palmcrantz Aziz.
Så groddar du i flaska eller burk
1. Rensa bort skadade och missfärgade frön och annat skräp. Lägg de rensade fröna i en flaska med bred öppning.
2. Sätt på ett finmaskigt nät över flasköppningen. Fäst med gummiband eller snöre.
3. Skölj fröna i rinnande vatten.
4. Blötlägg över natten eller i cirka tolv timmar. Använd en del frön och fyra delar vatten.
5. Häll av vattnet och skölj. Ställ sedan flaskan upp och ned i lutande vinkel så att vattnet rinner av.
6. Placera mörkt och i rumstemperatur, exempelvis i ett köksskåp, under en mörk duk eller i en svart påse. Det ska inte vara lufttätt.
7. Skölj två till tre gånger dagligen.
8. Efter tre till fem dagar är de färdiga att ätas. Ställ flaskan några timmar i fönstret eller under en lampa för att de små bladen ska bli gröna.
9. Förvara dem i kylskåpet, gärna i en burk men lite hushållspapper i botten. De håller sig fräscha i runt fem dagar.
Källa: "Allt om groddar".
Grodda på fat
Passar för bönor och frön som utsöndrar slem under groddningen, som smörgåskrasse, rädisfrön och senapsfrön.
1. Mät upp lika delar frön och vatten.
2. Bred ut ett jämnt lager av frön på ett fat med kant och häll på vattnet.
3. Täck över med plastfilm med små hål i och ställ på ett mörkt ställe.
4. Duscha med sprejflaska ett till två gånger dagligen.
Källa: "Allt om groddar".
Det här kan du grodda:
Adukibönor
Alfalfa
Bockhornsklöver
Bovete*
Broccoli
Kikärtor
Krasse*
Linfrön*
Linser
Hirs
Mungbönor
Råris
Rädisfrön*
Senapsfrön*
Sesamfrön
Sojabönor
Vete
Vitlök
Ärtor
*Dessa behöver inte blötläggas. Alla andra blötläggs först i tolv timmar.
Groddmatstips:
Nyttig sallad
1 dl groddar
1 avokado i bitar
3 nävar salladsblad
3 msk surkål
2 msk pumpakärnor
Eventuellt olivolja och citronjuice
Mungbönsgroddpaté
3 dl mungbönsgroddar
1/2 dl soltorkade tomater, blötlagda eller i olja
1 msk tamari
3 tsk örtkryddor
1 msk olivolja (utesluts om tomaterna ligger i olja)
Eventuellt 1 klyfta vitlök
Till servering:
4 msk färsk persilja
Blötlägg soltorkade tomater i ungefär en timme. Kör i matberedaren med övriga ingredienser. Smaka av och tillsätt mer av det du föredrar. Forma till en paté och servera med klippt persilja.
Smoothie
2 bananer
1 grönt äpple
1 dl gröna linsgroddar
1 msk honung
2 msk acaipulver
4 dl vatten
Skär äpplet i bitar. Mixa alltihop till en krämig smoothie.
Gå till toppen