Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Socialstyrelsen: Säkrast föda på sjukhus

Socialstyrelsen har inga riktlinjer för planerad hemförlossning. Det anses vara säkrast att föda på sjukhus. Trots ny forskning pågår ingen översyn.

Förlossning på sjukhus är fortfarande säkrast, enligt Socialstyrelsen.Bild: Johanna Wallin
Studier från Storbritannien och Nederländerna visar att planerade hemförlossningar kan vara lika säkra som sjukhusförlossningar under vissa förutsättningar.
Kvinnan ska vara frisk och graviditeten normal. En barnmorska ska finnas närvarande och det ska gå snabbt att ta sig till sjukhus.
För omföderskor kan det då vara lika säkert för mamma och barn. Ingrepp och komplikationer blir till och med färre. Men för förstföderskor finns en viss ökad risk för barnet.
Andra internationella studier pekar dock i annan riktning. På Socialstyrelsen är någon kunskapsöversyn inte aktuell. De få hemförlossningarna i Sverige och bristen på uppgifter gör en granskning svår.
–  En riktigt bra studie kräver att kvinnor lottas till att få föda hemma eller på sjukhus. Men det är av etiska och resursmässiga skäl inte genomförbart, säger Karin Gottvall, barnmorska och utredare vid Socialstyrelsen.
Det ger inte en korrekt bild att bara titta på kvinnor som har fött hemma och inte ta med dem som tvingats avsluta på sjukhus på grund av komplikationer, menar hon.
Landstingen avgör själva om hemförlossningar ska stödjas. På de flesta håll är frågan kontroversiell, men Stockholm har sedan 2002 betalat ut ersättning för hembarnmorskor enligt vissa kriterier.
Kvinnan ska vara omföderska. Tidigare förlossningar ska ha varit okomplicerade. Graviditeten ska fortskrida normalt och inga medicinska riskfaktorer får finnas. Det krävs två närvarande barnmorskor och att en transport till närmaste förlossningsklinik tar högst 40 minuter.
– Det är inte förbjudet att föda hemma, säger Karin Gottvall. Men det är olyckligt om kvinnor som vill föda hemma och uppfyller kriterier för låg risk inte får hjälp av en välutbildad barnmorska utan föder ensamma eller tar hjälp av oprofessionella personer.
Gå till toppen