Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Stank av ruttna ägg ska bort

Det luktar ruttna ägg i Rustningshamn strax söder om Sundvik. Lukten kommer från en pumpstation som släpper ut svavelväte. Men nu ska det bli bättre.

Det luktat ruttna ägg vid Rustningshamn.Bild: Anders Malmberg
"På väg upp från Rustningshamn kom doften av avlopp starkt. En fråga som dyker upp: Rinner starkt förorenat avlopp rakt ut i Öresund?".
En privatperson beskrev besöket i idylliska Hilleshögs dalar norr om Landskrona i en insändare i helgen. Förmodligen var det lukten från en pumpstation i Rustningshamn som personen hade stött på.
Pumpstationen tar hand om avloppsvatten från Ven, Sundvik och Glumslöv. Från stationen pumpas vattnet vidare till reningsverket i Landskrona.
– Det läcker inte ut något avloppsvatten havet, säger Cecilia Johansson, miljöingenjör på NSVA som ansvarar för stationen.
Vad är det som luktar?
– Det bildas svavelväte i avloppsvatten. Det är ingen läcka, det rinner inte ut en droppe i havet. Däremot luktar det. Svavelväte bildas när avloppsvatten transporteras i ledningarna, speciellt när det som här handlar om avloppsvatten som transporteras längre sträckor.
Det är när avloppsvattnet når pumpstationen lukten kommer ut i det fria via en brunn nära pumpstationen.
– Nu ska vi installera en anordning som ska ta bort lukten. Den ska vara på plats till badsäsongen, säger Cecilia Johansson.
Anläggningen som ska byggas renar på flera olika sätt – kolfilter, ozon och UV-ljus.
Svavelväte är en mycket giftig gas. Är det farligt att vistas i närheten?
– Nej det är inte farligt, det är så små doser man får i sig utomhus.

Svavelväte

Svavelväte (vätesulfid) är en färglös, mycket giftig gas.
I naturen bildas svavelväte genom förruttning av organiskt material eller genom bakteriell nedbrytning av sulfater.
Källa: NE
Gå till toppen