Landskrona

"Att vi inte kommit längre är dåligt"

Fredrik Wikerberg och hans fru delade föräldraledigheten när de två första barnen kom till världen. Men när de fick tvillingar valde de att låta Fredrik ta all föräldraledighet. Då möttes han av skepsis på flera håll, men har nu bevisat att det inte var några problem.

Drömmen var att bli riktigt bra på fotboll. Efter några år, när han insåg att så inte skulle bli fallet, bytte han spår. Då blev resandet en stor del i livet. Tågluffande, volontärarbete i Afrika, jorden runt resa och några år i London.
På en Landskronakarneval fick han upp ögonen för Malin, tjejen han känt sedan han var fem år och varit bra kompis med. I Malmö flyttade de ihop och första barnet, Ella, kom till världen. Efter drygt ett år i Stockholm blev drömhuset i Borstahusen till salu. Flytten var ett faktum.
Det var till stor del tryggheten som lockade med att flytta hem. Genom att ta hjälp av mor- och farföräldrar får de tiden att räcka till när båda jobbar heltid och lite till.
– Jag är otroligt tacksam över att vi har dem. Hade vi inte haft dem hade jag fått gå ner i tid på jobbet, säger Fredrik Wikerberg.
Den första föräldraledigheten delade de lika, så även när andra barnet kom. Men när frun Malin blev gravid tredje gången väntade en annan utmaning, tvillingar.
– Då hade Malin startat upp två företag. Vi, eller framför allt jag, kände att jag kunde lika bra gå hemma.
På olika håll möttes han av skepsis över att ta hela föräldraledigheten.
– Helt ärligt, nu är det 2015, att vi inte har kommit längre tycker jag är dåligt. Att de inte ser min bakgrund och att jag har jobbat med barn, det har Malin aldrig gjort. Ändå ska hon vara den som är bättre än jag på att ta hand om barn, det kan jag tycka är orättvist.
Tiden hemma med tvillingarna blev en stor erfarenhet.
– Det var ett fantastiskt år. Dels för att bevisa att det faktiskt går. Sen var det ett fint år, det regnade nog inte mer än 13-14 dagar och att vi bor som vi gör, man kan gå ut och gå antingen ner till Sandbergen eller in till stan.
Han fortsätter:
– Jag ser Landskrona som en familjestad. Jag tror inte att de ska profilera sig på något annat sätt. Det är ju ingen partystad, sen börjar restaurangerna bli väldigt bra. Som Erikstorp och Pumphuset, det är ju i Borstahusen, men kan man få upp det inne i stan så tror jag att det är något riktigt bra på gång.
Han menar att allt för en barnfamilj finns i Landskrona, fantastiska skolor, bra fritids och bra förskolor.
– Tar man barnavårdcentralen så är de grymma. Hela den biten är outstanding.
I en vardag med mycket jobb, fritidsaktiviteter och resor är middagarna en viktig stund.
– Det är vår samlingspunkt. Då har vi tre bra saker och en dålig sak som vi pratar om var och en. Den försöker vi att hålla.
Kärleksförklaringen till hemstadenLandskrona grundar sig dels i stadens läge men även människorna.
– Jag är en sjuk patriot för Landskrona. Är det någon som säger något ont om Landskrona så blir jag arg, då vill jag veta varför. Sen är det kanske ett gnälligt folk, men folk jobbar för varandra. Se nu när det går dåligt för BoIS, då sammansvetsas Landskrona.

"På Legoland brukar vi besöka barnens favorit"

En skön semester behöver inte vara så långt hemifrån, en pärla för oss är Jylland och Blå Vand. Här brukar barnens farmor hyra ett hus och detta är en av sommarens höjdpunkter.
Bara att vara där och ta dagen som den kommer och, som ni ser på bilden, åka till Legoland över dagen och framförallt åka karuseller som vi väntar här på bilden. En annan höjdpunkt är biografen på Legoland, när snön börja falla och vinden blåser och det känns som man är inne i filmen, uppskattas framförallt av Petter. Jag kan säga att det blev mer än en film den dagen.
Gå till toppen