Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fiber även till Gamla Lerberget

135 namnunderskrifter från invånarna gav snabb effekt. Gamla Lerberget kan också få fiberanslutning under året.

Mats Strömgren är ingenjör, eldsjäl och aktiv i Lerbergets byaförening. I november var han en av dem som arrangerade ett informationsmöte om fibertekniken tillsammans med Höganäs energi.
– Uppslutningen var stor och sedan dess har 39 procent av hushållen skrivit på en intresselista, berättar han.
Med fiberoptiska kablar kan man få bredbandshastigheter på 1000 Mbit/s, vilket är betydligt snabbare än vad något hushåll har idag.
Det finns ett beslut om att fibernätet ska ha byggts ut i hela kommunen senast 2020.
– När någon by visar stort intresse skyndar vi på processen. Ofta är det en eldsjäl, som Mats Strömgren, som gör ett jättejobb med att engagera sina grannar, säger Anders Kallin, fiberansvarig på Höganäs energi.
– Andra byar kan verkligen påverka sina möjligheter genom att göra intresseanmälningar på vår hemsida.
Totalt ska runt 1200 hushålla anslutas i år och det är redan klart med norra Jonstorp, Steglinge, Svanshall/Rekekroken, Backalyckan och 122 hushåll på landet sydost om Höganäs.
– Intresset i Gamla Lerberget är så pass stort att de också blir anslutna till fibernätet, säger Anders Kallin.
Enligt en jämförelse av Post- och telestyrelsen är det upp till 35 procent billigare att ha bredband via fiber istället för via marknätet, kopparkabel och ADSL.
För att få fiberkabel till sitt hus betalar man en engångskostnad för knappt 20 000 kronor före rotavdrag, därefter en månadskostnad till en tjänsteoperatör. Den senare kostnaden är lägre än om man inte har fiber.
Gå till toppen