Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Hon tror på förändring genom ringar på vattnet

Nilla Nielsen har en bok på gång. En spänningsroman. Men hon vill inte avslöja så mycket om sitt skrivande.

Miljöengagemanget är viktigt för Nilla Nielsen som bland annat studerat marinbiologi. Angelägna frågor inspirerar ofta till låttexter.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det är rätt så hemligt. Jag kan avslöja att det är en stark kvinna som huvudperson, men hon är inte polis.
Vi sitter i stadsbibliotekets kafé. Det är sen eftermiddag och temperatur ligger runt nollan i Helsingborg, Nillas hemstad. Här har hon bott i hela sitt liv med undantag för studieåren i Göteborg.
Hon har skrivit en bok tidigare, "Valhajsflickan" och gett ut på sitt förlag Gecko Music. Men det är som sångare och låtskrivare Nilla Nielsen är mest känd och hon har bland annat gjort fem album. Hon spelar in i egen studio, gör allt på egen hand och kan faktiskt leva på musiken.
– Det fungerar. Jag tjänar inga stora pengar, men kan jobba med det roligaste jag vet. Jag är otroligt tacksam för det.
Vanliga spelningar varvas med workshopar i skolor tillsammans med en författare som jobbar med rättvisefrågor. Här vävs engagemang för samhälle och miljö samman med musiken och målet är att få eleverna att känna att det har betydelse vad de gör.
För några år sedan arrangerade Nilla Nielsen Systerfestivalen. Den gången var det till stöd för kvinnor och flickor i Nepal och Indien som fallit offer för trafficking. Nästa år kan det bli en ny systerfestival, troligen med ett nytt fokus.
– Jag tror på ringar på vattnet om alla bara gör något så kan man bidra till en bättre värld.
Nilla Nielsens egen väg till musiken började tidigt. Som barn lärde hon sig spela elorgel på gehör, hittade tidigt på egna melodier och skrev musik och låttexter. Första gitarren fick hon av sin mamma och mormor som 17-åring.
Hon minns hur det var när hon gick i skolan.
– Det var inte så många tjejer som höll på med musik då. Mest var det killar som hade rockband. Jag minns förstås bara hur det var på min skola, men utifrån vad jag ser när jag är ute på olika skolor upplever jag att det har förändrats. Det känns som om det är på rätt väg.
På skolan fanns en musiklärare som uppmuntrade henne, vilket betydde mycket. Nilla Nielsen beskriver sig själv som ganska blyg som ung, inte alls en person som längtar efter att synas och ta plats.
Idag tycker hon om att möta publiken.
– Det är underbart. Jag tycker om att spela på mindre scener och kunna se publikens ögon. Det är helt unikt, varje tillfälle. Det kommer inte igen.
I december var Nilla en av flera skåningar som delade med sig av sina minnen av tsunamin i Helsingborgs Dagblad i samband med tioårsminnet av katastrofen. Hon fick bestående skador av händelsen och måste numera vara mer försiktig med tanke på hälsan.
Ändå räds hon inte havet och har inte slutat dyka eller ge sig ut på långresor.
– Jag älskar havet. Det känns som om det är mitt element, säger Nilla Nielsen och visar en bild i mobilen där hon fridyker på Azorerna och möter en blåhaj.
– Förut har jag dykt en del med tuber, men man känner sig friare utan utrustning, mer som en i gänget med fiskarna.
Nästa resa blir av i mars och går till Indonesien. Givetvis står snorkling och fridykning på programmet.
– Det ska bli underbart.

Nilla Nielsen

Aktuell: Fyller 40 år den 29 januari.
Bor: I Helsingborg.
Familj: Mamma Carla. "Hon är världens bästa mamma. Vi var i Thailand och överlevde tillsammans."
Lyssnar på: Tracy Chapman, Alanis Morrissette, Bob Dylan, Janis Joplin. Gillar texter med budskap.
Läser: "Allt möjligt." Nyligen Åsne Seierstads "Hundra och en dag" och Jonas Jonassons "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".
Äter gärna: Vegetarisk lasagne och kikärtsgryta.
Resor jag vill göra: Tibet, Filippinerna; Macchu Picchu och Inkaleden. Åka tillbaka till Nepal och Himalaya.
Gå till toppen