Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag försöker lära mig att mysa"

Ett världsomseglande kryssningsfartyg förde honom till Ängelholm. Efter en svår cancersjukdom uppskattar Ruddy Girault livet så mycket att han vill göra det roligaste igen. Nu har han friat till sin fru för andra gången.

En sällsynt vintersol bländar centrala Ängelholm. Vi tar en promenad längs Storgatan. Var och varannan hälsar på Ruddy Girault.
Han är glad och upprymd, pratar fort om att han nu ska bli ensam om ett nytt märke av naturprodukter i sin salong. Han vill gärna åstadkomma något då och då, förklarar han, sätta avtryck.
För några år sedan tog han initiativet till det som idag är ett etablerat samarbete mellan hans franska hemstad Angers och Ängelholms gymnasieskola. Frisörelever från de båda städerna besöker varandras skolor och får möjligheten att praktisera på salonger i ett annat land.
– Jag tycker om tanken att jag skapat kontakter mellan mina två hemstäder, säger Ruddy Girault.
Egentligen var det ett världsomseglande kryssningsfartyg som förde honom till Ängelholm. För drygt sex år sedan flyttade Ruddy Girault hit från Angers.
Han och hustrun Annika träffades på båten där de arbetade som frisörer båda två när de var i 20-årsåldern. De bosatte sig sedan i Angers och bildade familj.
Men livet som heltidsarbetande småbarnsförälder är tufft i Frankrike.
– Vi jobbade i salong båda två, mellan nio och sju varje dag. Barnen lämnade vi hos dagmamma redan när de var tre månader gamla. Det känns tufft ur ett svenskt perspektiv, men det är så det är där, berättar han.
Längtan efter en lugnare tillvaro förde familjen till Annikas hemstad Ängelholm. Och Ruddy Girault försäkrar att tempot lägre i den svenska småstaden.
– Det var riktigt svårt i början, i Angers var det liv och rörelse till sent på kvällen, med långa sena middagar. Jag har extremt svårt att äta klockan fem på eftermiddagen. Vi för vidare franska traditioner till våra barn. Vi äter vid sju och gärna trerätters, trots att det är mitt i veckan.
Numera kallar han Ängelholm för hemma när han är i Angers. Men i gråaste november måste han "hem" till Frankrike.
– Jag har så svårt för mörkret i Sverige under vintern, jag försöker lära mig att "mysa" så som alla gör här när det är grått och trist. Men jag förstår nog fortfarande inte hur det går till, säger Ruddy Girault och skrattar åt kulturskillnaderna.
Flytten till Ängelholm är inget han ångrar. Som frisör har han fått många vänner. Han förklarar att kunderna varit ett stort stöd under en svår period. För två år sedan, mitt i livet, drabbades Ruddy Girault av cancer. Trots en jobbig behandling var han bara sjukskriven sporadiskt.
– Det hade aldrig gjort mig frisk, jobbet är jätteviktigt, redan när jag var liten bestämde jag mig för att bli frisör. Det var många som tyckte det var märkligt att jag inte studerade, för jag var duktig i skolan, men jag ville inget annat.
I höstas bestämde sig Ruddy Girault för att göra om sitt livs viktigaste händelse. För andra gången friade han till sin fru.
– Jag gick ned på knä och friade igen. Annika trodde väl att jag blivit galen. Men hon sade ja.
I sommar håller de sbröllop för andra gången.
– Min fru har stöttat mig så mycket nu när jag varit sjuk. Jag vill helt enkelt visa vad hon betyder för mig, säger Ruddy Girault.
Det här är de bästa ögonblicken som har hänt i mitt liv! Först var det ett underbart jobb som jag fick på ett kryssningsfartyg . Där träffade jag min fru Annika. Vi gifte oss i Frankrike och sen fick två underbara barn, Bastien och Wilma. Att göra något med sitt liv kan ändra allt! Om jag inte hade varit på båten, då skulle mitt liv ha varit helt annorlunda.
Gå till toppen