Sverige

Jakten på ny KD-ledare har börjat

Kristdemokraternas jakt på en ny partiledare har börjat.Det kan bli konkurrens om partiledarposten.Göran Hägglund saknar en självklar efterträdare.

Bild: Marc Femenia
Under hela hösten har KD-ledaren funderat på sin framtid och under julledigheten tog han beslutet.
-Elva år är väldigt lång tid på en sådan här position. Det är ungefär vad folk klarar av, säger Hägglund.
-Jag tror att det är väldigt bra för partiet att få lite förnyelse och nya ansikten att visa upp.
Han tycks dock inte ha banat väg för en självklar efterträdare. Det spekuleras kring flera tänkbara kandidater.
Ingen vill ge besked
Tre namn är partisekreteraren Acko Ankarberg, den ekonomisk politiske talespersonen Jakob Forssmed och riksdagsgruppens ledare Emma Henriksson. De står alla Hägglund nära. Men även de överraskades av Hägglunds besked.
-Det är bara att ta till sig och gilla läget. Göran är en kanonbra partiledare, det är klart att jag inte gått och känt att det är dags att han ska avgå, säger Henriksson.
Ingen vill redan nu gå in på om de kan tänka sig att bli partiledare.
-Det är inte precis det man tänker på när en partiledare nyss gett beskedet att han lämnar, säger partisekreteraren Ankarberg.
De tre har fördelen av att de sitter i riksdagen. Något som bland andra partistyrelseledamoten Bengt Germundsson anser är en styrka, men inte en nödvändighet.
Om Hägglund får som han vill håller partiet en extrakongress i vår där efterträdaren utses.
Stort utrymme att fylla
I partiet nämns även tänkbara kandidater utanför riksdagen. En är EU-parlamentarikern Lars Adaktusson. Han vill inte gå in på om han kan tänka sig att lämna jobbet i Bryssel.
-Detta är ett folkrörelseparti, och det ska man ha i åtanke när man diskuterar efterträdare. Det är medlemmarna och de aktiva i partiet som äger frågan, säger Adaktusson.
Ebba Busch Thor, profilerad KD-politiker och kommunalråd i Uppsala, uppger att den som efterträder populäre Hägglund får ett stort utrymme att fylla. Hon hoppas att en ny partiledare kan ge KD en tydligare profil jämfört med övriga Allianspartier.
Busch Thor en kandidat
Busch Thor stod bakom Hägglunds utmanare Mats Odell i partiledarstriden 2012. Hon nämns själv i spekulationerna kring Hägglunds efterträdare.
-Jag varken stänger eller öppnar några dörrar i dag, utan kommer att återvända till frågan när jag har landat, säger hon.
-Eftersom jag har pressats på frågan tidigare så har jag haft anledning att fundera på den. Men det är först när läget blir skarpt som man kan avgöra om det verkligen är aktuellt.
Busch Thor anses höra till en mer konservativ gruppering i partiet. De så kallade värdekonservativa är mer positiva till en restriktiv flyktingpolitik, till hårdare straff och mer lag och ordning. Hägglund har ansetts stå för en mer social tradition i KD som förespråkar till exempel allmän flyktingamnesti och vård i stället för straff.
Gå till toppen