Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Salongen läggs snart ner

Tidigast i mars kan Salongen få besked om eventuellt stöd från Helsingborgs stad. Men då är det nog för sent.

– Tänk om Helsingborg bara gett en tiondel av vad Malmö ger till fria grupper... det hade varit fantastiskt, säger Jeanette Sollén som befarar att Salongen måste läggas ner.Bild: Angelica Linde
Salongen började som en förening, ett projekt, en fri kulturscen hösten 2013.
– Det var som om det fanns en glaskupa över Helsingborg som hindrade nya influenser, Jeanette Sollén, konstnärlig ledare för Salongen.
Människorna bakom Salongen arbetade ideellt och bestämde sig för att ge projektet ett år för att se om det fanns ett intresse och behov av en fri kulturscen.
Det fanns både och.
– Vi hade 150 arrangemang det första året, säger Jeanette Sollén
Det var allt från gammeldans till framträdanden och konserter i Folkets hus. Både med artister utifrån och egna lokala projekt.
– Det året visade vilket behov som fanns.
Hösten 2014 fick Salongen ett uppstartsbidrag av staden och kunde då utveckla och etablera verksamheten. Sedan ville Salongen ta nästa steg och sökte därför om ett treårigt verksamhetsstöd.
Men något svar har man inte fått.
Det finns i nuläget heller inget som tyder på att Helsingborgs stad vill fortsätta stödja verksamheten och det har lett till att de anställda på Salongen blivit uppsagda samt att ABF sagt upp hyreskontraktet från 15 februari.
Frågan om verksamhetsstöd ligger för utredning hos Kulturförvaltningen och möjligen kommer det ett besked i mars. Och då är det nog för sent. Folkets hus är basen i verksamheten och ABF kan inte vänta så länge utan måste försöka hitta en ny hyresgäst så snart som möjligt.
Salongen sökte stöd på sammanlagt cirka fyra miljoner för de tre kommande åren.
– Jag har inget emot Arenan, men med tanke på att den har ett budgeterat underskott på 70 miljoner 2014 så är vår ansökan rätt modest, säger Jeanette Sollén.
– Vi är dessutom något så ovanligt som en kulturverksamhet som klarar av hyran med de intäkter vi får. Stödet från staden skulle vara till personal.
Jeanette Sollén ser inte ansökan som bara en angelägenhet för Salongen, utan också ett sätt att visa på den struktur som finns inom kulturpolitiken i Helsingborg.
– Tänk om Helsingborg bara gett en tiondel av vad Malmö ger till fria grupper... det hade varit fantastiskt.
Gå till toppen