Sverige

Ny partistyrelse ska väljas i KD

Kristdemokraternas hela partistyrelse ställer sina platser till förfogande.Den 25 april väljs både en ny partiledare och en ny partistyrelse.

Bild: TT
Det överraskande beskedet gavs efter partistyrelsens långa sammanträde.
— Partistyrelsens bedömning var att man ska välja hela partistyrelsen för att möjliggöra ett helt nytt lag. Vi vet redan sedan tidigare att Maria Larsson vill lämna sitt uppdrag, säger partisekreterare Acko Ankarberg.
Valberedningen, som redan har startat sitt arbete, äger frågan men önskemålen från distrikten är att det ska bli en öppen process med möjlighet för kandidater till partiledarposten att presentera sin politik.
Senast partiet hade ett partiledarval var 2012 när Mats Odell utmanade Göran Hägglund. Det blev en tämligen uppslitande strid mellan partiets värdekonservativa och socialkonservativa falanger. Men det kommer inte att upprepas, tror kristdemokrater TT talat med.
— Nej, det gör jag inte. Jag vill nog säga att efter det som var en tuff period för partiet så har vi verkligen samlat ihop oss och är ett enat parti. Att ha olika åsikter är inget farligt, säger Acko Ankarberg.
— Nej, just för att jag var själv en av dem som var en tuff kritiker då, men har varit en av de största supportrarna till det arbete och lyhördhet som jag uppfattar blev resultatet från Göran Hägglund och andra, säger Ebba Busch Thor.
Hon är kommunalråd i Uppsala och stod bakom Mats Odell 2012. Hon tillhör den värdekonservativa falangen och vill ha en starkare betoning av kristdemokratiska värderingar. En annan av personerna som nu nämns och som också stod på samma sida är EU-parlamentarikern Lars Adaktusson.
Av de fyra—fem namn som nämns är bara två riksdagsledamöter, gruppledaren Emma Henriksson och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed. Båda anses stå på Hägglunds sida.
Ingen av personerna vill ge besked om de står till förfogande, men ingen säger heller nej.
— Vi har många personer inom Kristdemokraterna som kan föra fram partiets politik, jag hoppas kunna göra det på ett eller annat sätt, säger Jakob Forssmed, som inte tycker att man ska överdriva risken för att någon uppslitande strid nu väntar i partiet.
— Jag varken stänger eller öppnar några dörrar, säger Ebba Busch Thor.
Gå till toppen