Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sålde hemkok mot cancer – åtalas

Efter HD:s avslöjande: Leif Nilsson i Viken riskerar fängelse i upp till två år.

HD:s avslöjande får nu rättsliga följder.
Åtalet mot Leif Nilsson, 71, bygger på polisanmälningar av två av de personer som har trätt fram i tidningen.
Den ena är Erik Houmann (numera avliden) från Helsingborg. Han köpte björkkoket sju gånger av Leif Nilsson för sammanlagt 42 000 kronor 2012 och 2013. Ett pulver (svavelföreningen MSM) att röra i morgon och kväll ingick.
Erik Houmann hade då cancer i tjocktarmen, levern, lungor och lymfkörteln. Han fick, enligt åtalet, löftet att medlet skulle hjälpa mot cancern så att han levde längre. Detta genom att immunförsvaret stärktes och gifter rensades ur hans kropp. Leif Nilsson hävdade att medlet hade godkänts av Karolinska Institutet i Stockholm.
Den andra är Jörgen Berget från Billesholm. Han köpte medlet och pulvret sju gånger för totalt 42 000 kronor 2013. Löftet var, enligt åtalet, att han skulle bli frisk från sin prostatacancer. Här påstod Leif Nilsson att medlet var nära att bli godkänt för att säljas i handeln.
– Jag hävdar att det här är rena rama fantasierna. Det finns inte någon som helst substans för hans påstående om att medlet skulle hjälpa dem mot deras sjukdomar, säger åklagare Hans Åkesson i Helsingborg som har väckt åtalet.
Åklagaren anser att Leif Nilsson på ett vilseledande sätt har sålt sitt medel. Detta har inneburit en ekonomisk vinning för honom och en ekonomisk förlust för köparna. Han åtalas därför för bedrägeri, vilket kan ge böter eller fängelse i högst två år. Leif Nilsson åtalas också för brott mot patientsäkerhetslagen. Han anses ha behandlat cancer, vilket endast hälso- och sjukvårdspersonal får lov att göra.
Erik Houmann och Jörgen Berget (båda hänvisade dit av tandläkaren Jan-Olof Bjurling, se sidotext) har gett snarlika berättelser om hur mötena med Leif Nilsson gått till. Som bevisning åberopas även deras detaljerade dagboksanteckningar om köpen. Samt att de har sparat hemkoket respektive pulvret.
Ett annat bevis är det bandade telefonsamtal mellan Erik Houmann och Leif Nilsson som HD tidigare har publicerat. I detta bekräftar Leif Nilsson den tidigare försäljningen och priset. Han är också villig att sälja mer och vidhåller att det har effekt mot cancern.
– Samtalet styrker Houmanns trovärdighet och uppgifter. Bevisningen ska bära hela vägen fram, jag förväntar mig en fällande dom, säger Hans Åkesson.
Det faktum att Erik Houmann avlidit påverkar inte rättsprocessen nämnvärt, menar Hans Åkesson. Han pekar på att det finns ett inspelat förhör med honom. Vid detta var även Leif Nilssons försvarare närvarande med möjlighet att ställa frågor.
Försvararen i fråga, advokat Lars Kruse, anser å sin sida att denna omständighet försvagar bevisningen. Han redogör för Leif Nilssons inställning i stort:
– Den är kristallklar: han bestrider varje form av ansvar för brott. Han har inte vilselett någon. Han har gett dem denna substans, men det finns inga utfästelser gjorda av den karaktär som åklagaren påstår, säger Lars Kruse.
I polisförhör har Leif Nilsson dock sagt följande:
Medlet har en mycket stor hämning på immunförsvaret och dess sjukdomar. Att det är verksamt mot cancer bekräftas av tester vid Karolinska Institutet. Dessutom blev hans egen far fri från sin cancer tack vare medlet.
Han ville hjälpa Erik Houmann som medmänniska men utlovade inte bättring eller bot mot cancer. Han sålde medlet till honom flera gånger. Dock är summan 42 000 kronor helt tagen ur luften. All betalning gick till att täcka omkostnader för medlet.
Gå till toppen