Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Dags för "Handlarn" att slå igen butiken

Han har blivit en lokal kändis och en del av Vens ansikte utåt mot turisterna. Men efter nitton år är sagan slut.– Nu ska jag ta upp golfen. Det ska faktiskt bli skönt, säger Lars-Göran Carlsson, 63.

"Handlarn" Lars-Göran Carlsson har blivit något av Vens ansikte utåt. "Jag hoppas ha sålt butiken före sommaren till någon som brinner för det här och har fräscha idéer", säger han.Bild: Tobias Andersson
Han är känd för Venborna och för hundratusentals turister genom åren som mannen bakom disken hos "Handlarn" – eller Möllebackens livs som butiken mitt på ön egentligen heter.
Där har köerna ringlat långa under heta sommardagar och här har de fastboende haft en trivsam träffpunkt när vinterstormarna fykt kring knuten.
– En bra sommardag har jag haft fyrahundra kunder i butiken. När det är som lugnast på vintern kan du ta bort två nollor. Men då har vi haft tid att umgås och snacka i stället, säger Lars-Göran Carlsson.
Han medger att yrkeslivet för en lanthandlare på Ven kan vara lite ensamt på vintern – att kontrasten mot sommarens hets och yra kan kännas brutal.
– Det är en fruktansvärd skillnad. Jag tar hem nästan hela omsättningen under fyra månader. Men jag har öppet nu också, fem dagar i veckan. De fastboende är väldigt köptrogna, säger han.
Handlarns intäkter var som störst när butiken var utlämningsställe för alkohol som kom med färjan från Systembolaget inne i stan. Då passade kunderna på att handla fast föda samtidigt som man hämtade ut det flytande.
Nu är alkoholen borta sedan Vin & spritcentralen organiserat om sig. Annars är sortimentet brett, för en kundkrets hos vilken butiken blivit ett nav i vardagen. Oavsett om man är turist några sommardagar eller bofast ett helt liv.
– Man måste försöka tillgodose folks behov när man är i princip ensam i sitt slag på ön, säger Lars-Göran Carlsson och rättar till i en hylla.
Det är tomt i butiken vid lunchtid denna januaridag, men telefonen ringer åtminstone en gång. Han berättar som sina planer:
– Jag har fyllt 63, men jag tänker inte sluta jobba. Men det kan vara dags att göra något annat, vad vet jag inte. Det ger sig väl, säger han.
Och försäljningen av butiken?
– Vi drog igång den nu. Jag visste ju inte om det skulle ta två månader eller två år att få i hamn. Men det ser bra ut. Jag kan avslöja att det finns flera intressenter.
Hur ser du på butikens möjligheter i framtiden?
– Det är ingen tvekan om att det finns potential. Jag hoppas det blir någon som tar över som har nya fräscha idéer och som brinner för det här. Jag ska ju bo kvar på ön med familjen. Och vi ska ju också ha någonstans att handla. Så det gäller att det här blir bra.
När kan en överlåtelse ske?
– Det vet vi inte än. Men förhoppningsvis i tid före turistsäsongen.
Hur känns det att ha blivit både kändis och en del av Vens varumärke?
– Jo, det känns bra. Jag har träffat väldigt mycket trevligt folk. Och man ser fram mot den nya säsongen varje år. Det har varit fantastiskt kul. Slitsamt ibland, men inget jag skulle vilja vara utan.
Vad säger de kunder som anat vad som är på gång?
– Vi har spritt det i en liten krets för att få tid på oss att förklara. Vissa är oroliga för att det inte ska bli någon butik efter oss. Men det kommer att bli hur bra som helst.
Vilken har varit din bästa tid som "Handlarn"?
– Kanske i början när man var ung och vacker. Men det har varit roligt hela tiden, när jag tänker efter.

Lars-Göran Carlsson.

Ålder: 63 år
Yrke: Drivit Möllebackens livs i 19 år.
Familj: Hustru Ann Walter-Carlsson, delägare och medarbetare i butiken. Tre vuxna barn.
Mat: Stekt fläsk med löksås.
Dryck: Pilsner.
Fritid: "Nu ska jag ta upp golfen igen!"
Säger: "Ven har två ansikten. Den höga pulsen och lugnet. Båda behövs".
Gå till toppen