Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Vår seger över Hitler är våra barn"

Livia Fränkel överlevde Förintelsen och är en av få kvar i livet som fortfarande kan berätta. Igår besökte hon Jonstorpsskolan för ett gripande möte med eleverna i årskurs nio.

När Livia Fränkel den 14 maj år 1944 deporterades till Auschwitz från staden Sighet i Transylvianien var hon jämngammal med niorna från Bruksskolan och Jonstorpsskolan.
En elev i den stora, fullsatta salen på Jonstorpsskolan frågar vilket som är hennes starkaste minne från tiden.
– Ankomstdagen och ankomsnatten, svarar hon.
Efter en flera dagar lång tågresa i en boskapsvagn i stort sett utan vatten skildes familjen åt vid ankomsten. Män, kvinnor och barn delades upp i led och Livia hann aldrig ta farväl av sin far. Mammans sista ord till systrarna var "Ta hand om varandra". En dag senare frågade Livia var henens mamma fanns och en vakt pekade då på den svarta röken som bolmade ut ur en skorsten.
– Efter sex veckor lastade de på nytt in oss i boskapsvagnar och min syster och jag fördes till ett arbetsläger utanför Hamburg där vi arbetade som slavar i tio månader.
Tystnaden är total bland eleverna när den 87-åriga Livia sedan berättar om hur de alla trodde att de skulle föras ut på ett fält och bli skjutna, när Tyskland nederlag var nära förstående, men hur de istället fördes till koncentrationslägret Bergen-Belsen.
– På tio dagar fick vi ingen mat och folk dog som flugor. Men sedan skedde undret. Brittiska trupper kom och befriade oss. Vad vi kände? Ingenting. Kanske hoppades vi att vi skulle få mat, berättar hon.
Så småningom kom Livia tillsammans med sin syster till Sverige för rehabilitering i sex månader, men fick sedan stanna för gott. Hon klickar i bildspelet fram en bild på Raoul Wallenberg.
– Han är något så ovanligt som en svensk hjälte i modern tid. Ni får googla om ni inte vet vem han är.
I Sverige gifte hon sig och fick tre barn, liksom sin syster. Hon visar en bild på sin stora familj för eleverna.
– Vår seger över Hitler är våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn.
Gå till toppen