Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Höganäs får ungdomsmottagning

Höganäs får ungdomsmottagning på hjul från mitten av mars. En bil lastad med barnmorska, kurator, sjuksköterska och chaufför kommer varje måndag stå parkerad på Viaduktsgatan vid Brukshallen.

Varje måndag från och med mitten av mars kommer Höganäs att få en ungdomsmottagning.Bild: Region Skåne
Lastbilen är fullt utrustad med vänt-, samtals-, personal- och undersökningsrum och har sedan senhösten ambulerat mellan Sjöbo, Skurup och Svedala.
– Den har slagit mycket väl ut och vi har haft fullt med både bokade och spontana besök, säger enhetschef Joakim Wollin.
Det handlar om preventivmedelsrådgivning, kuratorsamtal och undersökningar.
På alla orter är den tjänstgörande sjuksköterskan en man, medan övrig personal är kvinnor.
– Både tjejer och killar ska känna sig bekväma med att bli undersökta eller få kondomkunskap. Många kommer också för att prata om bekymmer, stress och ångest, säger Joakim Wollin.
Idén till en mobil "compact living" mottagning fick verksamhetschefen för ungdomsmottagningarna i Skåne, Elisabeth Liljerehn, och hennes dåvarande chef redan för ett par ett år sedan, inspirerade av Blodbussen och en tandläkarmottagning på hjul i Västra Götaland.
– Det har funnits ungdomsmottagningsfilialer i Svedala och Höganäs förut. Men lokalkostnaden har varit ett problem med filialerna som bara haft öppet enstaka dagar. Vi fick en spontan idé om att vi kunde ha en lastbil istället och efter diverse upphandlingar blev det verklighet, säger hon.
I maj kommer den första stora utvärderingen av ungdomsmottagningslastbilen. Men redan nu kan Elisabeth Liljerehn säga att fler ungdomar än tidigare på orterna fått preventivmedelsrådgivning och vård.
– Det är mycket positivt för ungdomars hälsa att det finns en ungdomsmottagning på deras ort.
Lastbilen är ett tvåårigt projekt, men kommer sedan att bli en permanent verksamhet. Förutom Höganäs kommer ytterligare en, ännu inte bestämd, kommun att ingå.
En del barnsjukdomar med själva bilen har förekommit som till exempel problem med logistik kring tömning och påfyllnad av tankarna och lyhördhet i rummen.
– Men allt är rättat till och när lastbilen kommer till Höganäs är den helt tipp topp, säger Elisabeth Liljerehn.

Mottagning på 34 kvadratmeter

Målgruppen är ungdomar mellan 12 och 23 år. Den specialdesignade lastbilen är 12 meter och går att fälla ut på sidan så att den sammanlagt blir 34 kvadratmeter.
Personalen som följer med lastbilen till Höganäs jobbar vanligtvis i Helsingborg, medan personalen på de andra orterna utgår från Vellinge.
Gå till toppen