Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Hakenstigen blev som ny efter alla stormskadorna

I december 2013 slets Hakenstigen i stycken och stora delar försvann ner havet under stormen Svens härjningar. Många pråmlaster sten och åtta miljoner kronor senare är Vens sydöstra hörn i gott skick."Haken har stått väl emot den här vinterns stormar", säger Sten-Åke Persson, ordförande i byarådet på Ven.

Stora delar av stigen var helt bortspolade, båtar och bråte pressades upp på land och avloppet i flera fastigheter proppades igen. Boende vittnade om hur havsvattnet steg en och en halv meter i den akuta stormfasen. Bilder av rent kaos etsade sig fast på näthinnan hos många.
Så såg Hakenstigen ut i december 2013 sedan stormen Sven dragit fram med brutal kraft över Ven.
Att få dit ambulans eller räddningstjänst – eller ens ta sig till färjor eller mataffär på annat sätt än till fots – var inte att tänka på. Bara det som kunde bäras i ryggsäck kom fram.
Idag är bilden en annan.
– Det har blivit riktigt bra, nu kommer man ju till och med fram här, säger Sten-Åke Persson och slår ut med handen.
Framför honom i snålblåsten sträcker sig hundratals meter av slät cykelväg, kantad mot havet av en barriär av stora stenar, mödosamt ditfraktade med lastbil och pråm från stenbrott inne i land.
Därute gungar en liten flock svanar på dyningen och en nio sekundmeters ostlig vind driver upp vita vågkammar ur det iskalla vattnet. Det är inte strandpromenaden i Nice direkt – men det är ändå helt okej jämfört med för ett drygt år sedan.
– Det är ju en förbannad massa sten man har fraktat hit, men det var absolut nödvändigt, säger Sten-Åke Persson och försöker tända en egenrullad cigarett med uppfälld krage och ryggen mot vinden. Det går sådär.
Han är en man av krassa uttryck snarare än av stora ord. Men det märks att han är tillfreds med hur Hakenstigen återställts. Och han talar för många Venbor, inte minst de boende längs stigen.
– Haken har hållit för både Egon och Bodil. Man har höjt den ungefär två meter, säger han apropå de senaste "småstormarna".
Hur går snacket på ön?
– Jag har inte hört nåt snack. Det tyder på att folk är nöjda. Venborna är ju annars rätt talföra. Men egentligen borde det finnas bilväg här, det är ju faktiskt stadsplanerat område.
Finns det en oro att en ny stor storm ska ställa till det igen?
– Vi har alltid levt med stormar och ras i backarna på Ven. Man är medveten om det när man bor härute. Men just nu känns det bra vad det gäller Haken.
Redan innan kommunen bestämt sig för hur restaureringen skulle gå till lyckades teknik- och serviceförvaltningens chef Thomas Lehrecke reta upp Venborna genom att hävda att de motsatte sig reparationer vid Vens sydöstra hörn.
Det krävdes både stormöte och halva pudlar för att ljuta olja på vågorna. Idag är det ömsesidiga tonläget mer försynt.
– Det blev en bra dialog lite senare. Och ett bra resultat. Vi höll vår budget på åtta miljoner med någon tusenlapps marginal, säger Thomas Lehrecke.
Ska ni göra mer vid Haken?
– Det kräver att infrastrukturerna är hotade. Annars verkar länsstyrelsen mest tycka att naturen får ha sin gång när det gäller Ven.
Gå till toppen