Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hot och våld mot personal på boenden

I fjol gjordes 331 anmälningar om hot och våld mot omsorgspersonal i Helsingborg. Ingen minskning har skett. Senast i torsdags hotades en anställd grovt av en man som var missnöjd med maten på ett boende.

"Vår absoluta målsättning är att minimera antalet incidenter på våra boenden. Det handlar ofta om komplicerade sammanbrott i stressade situationer", säger Viweca Thoresson, chef för LSS-verksamheten i Helsingborg.Bild: Britt-Mari Olsson
Anmälningarna handlar främst om hot och våld riktat mot personalen från brukare. I fjol gjordes fem fler anmälningar jämfört med 2013.
I torsdags i förra veckan larmades polisen till ett boende i Helsingborg efter att en man hotat en anställd med en pistol. Om den var riktig eller inte är under utredning. Mannen ska ha varit missnöjd med bland annat maten. Han är nu misstänkt för grovt olaga hot
Enligt Ulf Eliasson, huvudskyddsombud på Kommunal i Helsingborg, sker de flesta incidenterna inom LSS-verksamheten. Redan i somras sa han att facket ville få ner antalet tillbud i så stor utsträckning som möjligt. Men någon minskning har alltså inte skett enligt statistiken.
– Under 2015 hoppas jag att vi gemensamt med arbetsgivaren och personalen blir ännu bättre på att jobba med de här frågorna, säger han nu.
I somras riktade Ulf Eliasson också viss kritik mot arbetsgivaren. Han tyckte inte att tillräcklig tid avsattes till arbetsmiljöfrågor. Men nu ska det ha blivit betydligt bättre. Enligt Ulf Eliasson är en viktig del för att minska tillbuden i verksamhetens riskbedömningar. Han säger att medvetenheten kring detta har ökat, men att det kan bli bättre.
– Om en brukare riskbedöms kan man till exempel få dokumenterat att man måste vara två. Det underlättar om det finns på pränt.
Han tycker också att bemanningen i verksamheterna bör ses över, till exempel när det handlar om delade turer och skiftarbete. Det arbetet pågår.
– Samverkan mellan arbetsgivare, fack och personal kan dessutom stärkas ytterligare. Det måste ske på enhetsnivå.
Ett fåtal anmälningar om hot och våld från anhöriga syns också i statistiken. Totalt gjordes 17 sådana under 2014. Ulf Eliasson säger att det är en helt annan typ av problematik; anhöriga går inte att riskbedöma på samma sätt som brukare.
– Jag har ingen fixlösning angående detta. Men det är bra att antalet anmälningar om anhöriga inte har skjutit i höjden.
Det händer att anställda som blir utsatta för våld får bestående skador.
– Och då stöter vi på nästa problem. Det är inte alltid så lätt att få ersättning från försäkringsbolaget.
Arbetsgivaren delar helt fackets vilja om att få ner antalet incidenter och tycker även de att samarbetet fungerar bra.
– Det handlar om en arbetsmiljöfråga för personalen, och om en kvalitetssäkring för våra boende, säger Viweca Thoresson, chef för LSS-verksamheten.
Arbetsgivaren jobbar dels med att höja kompetensen hos personalen, dels med handledning och stöd.
– Vi har också särskilda utbildningspaket som bland annat berör kognitiva funktionsnedsättningar och pedagogiska verktyg.
Samtidigt säger Viweca Thoresson att de aldrig kommer att få ner antalet incidenter till noll.
– Det går inte i den här verksamheten. Men vi jobbar ständigt med att minimera det och hantera det.
Sifforna på antalet anmälningar gäller för hela den verksamhet som ligger under vård- och omsorgsförvaltningen: Äldreboenden, hemtjänst, LSS-boenden och dagverksamhet.
Gå till toppen