Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu blir konsten digital

Digitala fotoramar har vi vant oss vid nu, de finns i närmaste teknikbutik för ett par hundralappar. Där kan sommarsemestern, julfirandet och de bästa barnbilderna visas upp utan att vi behöver framkalla papperskopior. Nu är det dags för konsten att gå samma väg.

Enligt reklam- och produktionsbyrån Acne är digital konst på vardagsrumsväggen något som kommer. Deras projekt Curater, som lanseras under 2015, är en digital led-tavla som hängs på väggen och visar utvalda konstverk. Men till skillnad från de små fotoramarna är det inte konsumenten som väljer motiven, utan konsten är en slags prenumeration där sex till åtta utställningar kommer att streamas direkt till "ramen" varje år.
Acne är inte först med idén. För ett par år sedan lanserades till exempel den japanska produkten Framed, som också består av en stor led-display. Framed är kopplad till ett digitalt konstarkiv med rörliga konstverk som man sedan kan välja bland och ladda ned mot en avgift. Varje verk finns i en begränsad upplaga och ägaren kan sedan växla bland sina köp. Än så länge finns bara Framed i Japan, men en internationell lansering är på gång. Amerikanska Electric Objects tar redan nu emot beställningar på sin version av samma idé som lanseras i maj. Där kan man välja mellan att visa sina egna bilder eller andras konstverk från det digitala galleriet.
Ciléne Andréhn är gallerist och ägare av galleriet Andréhn-Schiptjenko i Stockholm. Det digitala mediet har revolutionerat hennes arbete genom att förenkla hur konst sprids, katalogiseras och säljs. Men hon är än så länge skeptisk till tanken på konst genom digitala ramar.
-Man får akta sig för att kalla något för en fluga förstås, och jag ser fram emot att kolla in det när det lanseras. Men min främsta invändning mot projekt som Curater är att det viktiga inte är tekniken utan innehållet, det vill säga konsten. Om inte konsten är bra spelar det ju ingen roll om man får den digitalt eller på papper, säger hon.
Det allra viktigaste att tänka på för konsumenten som är nyfiken på de nya konstprodukterna är enligt Ciléne Andréhn att inte bli så fascinerad av tekniken att man glömmer innehållet i ramen.
-Vare sig det är digital eller traditionell konst så måste man själv välja sin konst. Vad är det som berör just dig, vad är det som ger dig en upplevelse utöver de vanliga? Det kommer alltid att vara olika saker för olika personer, och därför kan det aldrig vara någon annan som väljer åt dig. För mig är det lika konstigt som om man skulle abonnera på kläder som någon annan valt.
Det positiva med den digitala utvecklingen är att fler få ta del av konst som annars bara en liten privilegierad skara, som haft råd att resa till världens konstmuseer och gallerier, fått se.
-Absolut, det är lättare nu än någonsin att närma sig konst. Allt finns "at your fingertips", alla har vi tillgång till så mycket bra konst tack vare internet. Sedan tror jag fortfarande stenhårt på utställningen som den bästa formen att uppleva konst på. Det är något särskilt att befinna sig i samma fysiska rum som konsten och en bra utställning är mer än summan av verken som ingår i den. På samma sätt som ett album är mer än bara en samling låtar, säger Ciléne Andréhn. TT
3 andra teknikfinesser till hemmet
1. Quooker är en barnsäker kran som förutom varmt och kallt vatten också erbjuder kokande vatten direkt ur kranen.
2. Beröringsfria blandare med inställningsbar temperatur är mer hygienisk eftersom du inte behöver röra vreden innan du tvättat händerna. Finns hos flera tillverkare, till exempel Ora och FM Mattson.
3. LG har lanserat vitvaror under namnet Homechat som innebär att man kan starta tvättmaskinen på distans, se innehållet i kylskåpet via en kamera så att man ser i telefonen vad som behöver handlas och så vidare. Produkten lanserades i Sydkorea i fjol och ska ut på fler marknader i år.
Gå till toppen