Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Städning botar åderförkalkning

Det kan finnas bot för folksjukdomen åderförkalkning.Lösningen finns kanske i ett laboratorium i Lund.Där jobbar man med ett särskilt protein som fungerar som städpatrull i ådrorna, fångar upp skadliga ämnen och oskadliggör dem.

Följ Sydsvenskan Lund på Facebook
– Om våra fortsatta försök lyckas kan det leda till en förebyggande medicin mot åderförkalkning, säger Bo Åkerström, professor i medicinsk kemi på Lunds universitet.
I dag publicerar han och hans forskargrupp helt nya forskningsresultat kring proteinet A1M, alfa-1-mikroglobulin, i vetenskapstidskriften Frontiers in Physiology.
Laboratorieförsök visar att proteinet motverkar oxidation av blodfetter och reparerar redan oxiderade blodfetter, det "gift" som är dominerande orsak till åderförkalkning.
Förkalkade ådror kan leda till bland annat hjärtinfarkt och stroke och utvecklas av både ärftliga faktorer och livsstil.
A1M är ett naturligt protein som produceras av kroppen, fångar upp giftiga ämnen i vävnaderna och transporterar dem till njurarna där det bryts ner.
Flödet av A1M är konstant, och proteinet cirkulerar genom kroppens vävnader på bara några minuter.
Bo Åkerström har ägnat nära fyrtio års forskning åt A1M.
– Det tog över tjugofem år att komma fram till vad det uträttar i kroppen. Först för tio-tolv år sedan förstod vi kopplingen till rengöring, att det är ett städande skyddsprotein.
Sedan dess har forskargruppen arbetat med olika möjliga sätt att använda proteinet.
Längst har de hittills kommit med en behandlingsmetod mot havandeskapsförgiftning, skador i kärl, njurar och moderkaka som drabbar runt 5 000 gravida kvinnor i Sverige varje år och över åtta miljoner i världen.
– Att jag inriktade mig på det berodde på att jag fick kontakt med Stefan Hansson, professor i obstetrik och gynekologi. Det finns många andra möjliga tillämpningar med A1M. I bästa fall kan man tänka sig en dos A1M i månaden som tvättar rent i blodkärlen, säger Bo Åkerström.
Försöken hittills har gjorts i provrör. Nu hoppas Bo Åkerström kunna gå vidare med försök på råttor och mänsklig vävnad.
– Det tar tid med forskning. Jag har jobbat med detta i hela livet sedan jag blev tilldelad det okända proteinet A1M av min handledare när jag var doktorand på sjuttiotalet. Om vi når de resultat jag hoppas och tror på är det definitivt en tia på en vetenskaplig tiopoängsskala.

Städar bort det oönskade

Alfa-1-mikroglobulin är ett av kroppens otaliga livsnödvändiga proteiner. Det bildas främst i levern och passerar genom kroppens vävnader där det städer upp giftiga, så kallade oxiderande, ämnen.
Den aktuella studie som publiceras i dag handlar om en av huvudorsakerna till åderförkalkning – oxidation av det "dåliga kolesterolet" LDL av molekylen MPO i de vita blodkropparna som aktiveras och bildar giftiga substanser vid inflammationer och infektioner.
A1M har i forskargruppens försök visat sig både förhindra LDL-oxidation och återställa oxiderat LDL till friskt.
Gå till toppen