Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Stora prisskillnader för köksrenovering

Det kan skilja upp till 40 000 kronor för samma köksrenovering. Rådet till konsumenterna är att begära in flera offerter och prisförhandla med hantverkarna.

Det är Konsument Göteborg som studerat nio olika offerter på samma kök när det gällde arbete med snickeridelen och platssättning. Bland annat tittade man på F-skatt, ROT-avdrag, arbetsbeskrivning och materialbeskrivning.
-Vi hade fått en del indikationer från konsumenter om att det förekommer stora prisskillnader. Så jag kan egentligen inte säga att jag är förvånad över resultatet, säger Marcus Atterstam, konsumentrådgivare vid Konsument Göteborg.
Priserna för samma arbete varierade från 21 600 kronor upp till 64 000 före eventuellt ROT-avdrag.
-Jag har svårt att tro att hantverkare räknar så olika. Jag tror mer att det handlar om att några chansar och tar ett högt pris. De har kanske redan mycket att göra och tänker att går det så går det, säger Marcus Atterstam.
Rådet är att ta in flera offerter och att vara noggrann så att man jämför samma saker i arbetsbeskrivningen. Dessutom kan man förhandla med hantverkaren.
-Se offerten som ett utgångsläge. Man kanske inte alltid ska ta den billigaste, men man kan be en dyrare offert att motivera priset.
Gå till toppen