Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lev länge — jogga måttligt

Att jogga lagom är bäst — åtminstone om man vill leva länge, enligt en ny dansk studie.Risken är att hjärtat tar stryk annars, tror forskarna.

Hjärtforskaren Peter Schnohr och hans kollegor har i många år studerat joggingens effekt på Köpenhamnsbor. En ny studie, som presenteras i tidskriften Journal of American College of Cardiology, visar att en till 2,4 timmars jogging per vecka och maximalt tre gånger i veckan är bäst.
I studien följdes 1 098 friska joggare och en kontrollgrupp på 413 friska men stillasittande personer, som inte joggade, under en tolvårsperiod.
Bland joggarna mättes hur ofta, hur länge och hur snabbt de sprang. Det visade sig att de joggare som sprang snabbt löpte lika stor risk att dö som de som inte joggade alls, under studiens gång.
— Jag tror att man ska tänka att jogga lite är mycket bra, men att pressa kroppen varje dag i en timme eller två är inte bra, säger Peter Schnohr till TT.
Han anser att hård träning som utförs under årtionden kan innebära risker. Exakt vad orsaken är vet forskarna inte, men det verkar som att det påverkar hjärtat.
— Om du pressar hjärtat och kärlen mycket varje dag så händer saker med hjärtats pumpfunktion. Det finns risk för rytmiska störningar, säger Peter Schnohr.
Han jämför jogging med att dricka vin.
— Om du dricker ett, två glas vin till middagen är det bra. Men en, två flaskor är inte bra. Det är lite på det sättet med motion, säger han.
Han betonar att takten hos de långsamma joggarna i studien ändå motsvarar kraftig motion, och det som beskrivs som ansträngande jogging motsvarar mycket kraftig träning.
I dag finns rekommendationer för hur mycket vi minst bör röra på sig. Peter Schnohr funderar om det på liknade sätt kan finnas skäl till rekommendationer för hur mycket vi maximalt bör träna.
— Den gyllene medelvägen är kanske den bästa, säger han.
Gå till toppen