Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon lever på hoppet på Backagården

Sandra Möller är 4:e generationen på Backagården och har skiftat från jordbruk till framgångsrik uppfödning av hopphästar. Men några stenkast från hagarnas gräns tornar oron för framtiden upp sig.

Backagården öster om Nyhamnsläge har drivits som lantbruk i släkten i många år. När Sandra Möller tog över efter föräldrarna valde hon att satsa fullt ut på sin passion – hopphästarna. Huvuddelen av marken är numera utarrenderad och verksamheten i Backa Horse Invest AB koncentrerad till stallet, ridhuset och hagarna kring gården.
Enkelt uttryckt handlar det om att söka rätt på hingstar med egenskaper som kan komplettera gårdens ston och att träna och tävla unghästarna. Vid sex års ålder är de färdigutbildade och klara för försäljning. Går allt i lås ger de sålda hästarna eko som ökar intresset för Backagården.
Sandra Möller har ett rakt och lättbegripligt recept på hur man får fram en hopphäst i toppklass.
– Gener självklart, en trygg och bra uppväxt och en individanpassad grundutbildning. Målet är sedan att unghästarna hamnar hos ryttare som utvecklar dem vidare mot toppen av deras potential.
Rätt gener brukar Sandra vara bra på att hitta.
– Jag har lyckats hitta bra hingstar lite innan de blivit så kända.
Backagården har lyckats väl. Flera av gårdens hästar är internationellt uppmärksammade. 2012 blev till exempel Argos (född 2005) som sålts till Mathijs van Asten och Kristin Nyberg trea i unghäst-VM. Argos såldes vidare till Athina Onassis. Aaron, såld 2013, blev trea i Grekiska mästerskapen direkt och plockade världsrankingpoäng på 1,60-hinder. Själv har Sandra tävlat på hög nivå med bland andra Vondeling, som nu är ett av Backagårdens avelsston. Med Vondeling blev det bland annat en seger 10/10 och final i Falsterbo Horse show och i Breeders.
– Jag har tävlat upp till 1,40 själv, men när Oliver föddes blev det ett uppehåll. Nu är jag igång igen, men inte på så hög nivå än.
Uppfödningen kompletteras med en del inackorderade hopphästar. För Sandra handlar det om heltidsjobb men ett par kvällar i veckan jobbar hon dessutom som instruktör hos Studio Pilates i Helsingborg.
Framtiden skulle egentligen kunna se väldigt ljus ut. Verksamheten på Backagården är på en lagom hanterlig nivå med ett eller en handfull nya föl per år. Det som bekymrar är vad som händer några hundra meter bortom hästhagarna. Här vill Bjäre kraft bygga två vindkraftverk, de högsta i Skåne. Protesterna från kringboende har varit omfattande och just nu ligger bygget på is. Men de vita fundamentet är gjutna och klara och Bjäre kraft väntar på klartecken att fortsätta.
– Jag försöker att inte tänka på det, men det är svårt. Verken ska bli 150 meter höga. Turning Torso i Malmö är 190 meter...
– Avståndet till grannars tomtgräns måste vara 500 meter, och det är det ju från vår trädgård. Men från hagarna är det betydligt närmare. Unghästar oroas lätt av till exempel skuggorna och verken ska stå på vår ridväg. Vintertid går våra hästar så nära att det finns risk för iskastning från vingarna.
– Blir det av så kan det bli ödesdigert för oss.
Företag: Backa Horse Invest AB.
Ägare: Sandra Möller.
Ålder: 31.
Familj: Sambon Martin och sonen Oliver.
Gör: Föder upp hopphästar och tävlar själv.
Gå till toppen