Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så ska Helsingborg bli ett cykel-Mecka

Här är mannen som vill revolutionera Helsingborg som cykelstad. Australiensaren David J Hare som välsignats med pengar ur visionsfonden är ur startblocken.

David J Hare skrattar högt och rakt ut i luften mitt under intervjun. Varför, undrar en journalist som inte riktigt hänger med. Jo, för att livet går så mycket upp och ner och svänger hit och dit.
Australiensaren, som lämnade hemmet i en liten landsortshåla utanför Sidney som femtonåring, har rest genom många av världens länder, tills han tack vare kärleken hamnade i Helsingborg. På vägen har han hunnit en del, bland annat dj:at, ägt en veganrestaurang, drivit it-företag och urbana vindkraftsprojekt. Men nu är det nya tider – cykeltider.
Som om att cirkeln till barndomen håller på att slutas.
– Jag influerades mycket av min far som var flygplansingenjör, vilket gjorde att jag hade tillgång till alla möjliga saker. Han lagade aldrig min första cykel, utan visade mig istället hur jag skulle göra. Och på landet kunde vi fara som vi ville, så en cykel för mig betyder frihet och självständighet.
I januari kom beskedet att kommunens visionsfond sponsrar Davids cykelprojekt "Re-cyklar.se", som han har storslagna planer för. Men steg ett är att få fler sponsorer och hitta en lokal, för att sedan skapa en plats för ett cykel-community, Velohouse.se, i samarbete med Creative lab.
– Det blir ideellt och helt baserat på människors insatser. Vem som helst i Helsingborg ska kunna komma dit, delta i workshops, låna verktyg, få hjälp med sina cyklar, skateboards, mopeder – ja, allt möjligt. Jag vill i framtiden också kunna erbjuda unga praktik som sedan ska kunna hjälpa dem att få jobb.
Han föreställer sig en stor lokal med ett dj-hörn varifrån musiken ska strömma ut – men det ska inte bli ett vanligt "häng".
– Utan jag vill förmedla en riktigt positiv bild, det är viktig med förebilder i unga människors liv, säger David som själv fick ett brutalt uppvaknande som festglad dj i Sydney.
– Det var ett vilt liv, men när jag var 24 så dog min bästa vän. Då bestämde jag mig för att förändra mitt liv helt, jag blev vegetarian och började meditera – och det har jag gjort sedan dess.
Och Velohouse.se ska inte bara välkomna unga.
– Jag vill att en medelålders kvinna som aldrig rört ett verktyg ska kunna komma dit. Självförtroendet växer av lära sig fixa däcket på sin cykel, säger David som pumpar ut pro-cykelidéer snabbare än anteckningar hinner skrivas.
Många ska engageras – trafikingenjörer, cykelklubbar, universitetsvärlden och så skymtar även "Bicycles for humanity Sweden", ett framtida projekt som går ut på att reparera cyklar som sedan skeppas till fattiga länder i Afrika.
– Jag vill påverka hela cykelinfrastrukturen i Helsingborg och bygga ett nätverk mellan cykelhandlarna, så att det inte bara handlar om konkurrans. Om fler personer gillar cyklar – desto bättre för handlarna.
Han menar själv att han nått en ålder där han kan och vill bidra till samhället.
– Men det ska bli folket i Helsingborg som äger projektet, om Velohouse.se blir framgångsrikt beror på om folk tar det till sig.

David J Hare

Ålder: 43 år.
Bor på: Dalhem.
Är: Entreprenör.
Aktuell med: Re-cyklar.se, som är samlingsnamnet för hela projektet där både Velohouse, samarbetet med Creative Lab och Bicycles for Humanity ingår.
Gå till toppen