Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Skånes sjukhus överfulla

Överbelagt och ständig brist på vårdplatser. På Helsingborgs lasarett drabbas även de allra sjukaste, cancerpatienterna. Men det är kris på alla de skånska akutsjukhusen.

Helsingborgs lasarett gick i måndags in i förstärkningsläge för andra gången i år. En beredskapsnivå som inget annat sjukhus i Sverige behövt ta till.
– Men andra sjukhus måste också ställa in planerade operationer och beordra in personal, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund.
Varken säsongens kräksjuke- och influensautbrott eller en massa benbrott efter halka har heller hunnit ske. Så läget kan fortsatt bli allvarligt.
– Det finns risk för det, säger Björn Zackrisson.
Tillfälligt planeras tio vårdplatser på Hälsostaden i Ängelholm och 15 extra i Helsingborg för att klara nuläget.
Men vårdplatsbristen är inget nytt på de skånska akutsjukhusen.
HD-Sydsvenskan har gått igenom överbeläggningarna under hela 2014 på Skånes universitetssjukhus, SUS, och Helsingborgs lasarett. Det är fullbelagt mest hela tiden, främst under andra halvåret.
Både SUS och Helsingborg hade flest överbelagda i somras. 24 juni låg 57 patienter fler på SUS än vad det fanns vårdplatser till och Helsingborg hade drygt 40 patienter för mycket.
Vårdplatserna är färre sommartid på grund av semestrar, men trycket har hållit i sig fram till nästa kritiska period, jul- och nyårshelgerna.
På SUS är onkologen mest överbelagd, därefter kirurgin. I Helsingborg är trycket hårdast mot kirurgi- och medicinavdelningarna.
Överfulla vårdavdelningar finns i hela landet. I Skåne går akutsjukhusen ofta in i stabsläge, då planerade operationer ställs in och akut sjuka skickas till andra sjukhus.
Den senaste tiden har knappt några vårdplatser i Skåne varit lediga. Ett fullbelagt sjukhus kan då tvingas till förstärkningsläge.
I Helsingborg fick det i januari följden att prioriterade canceroperationer ställdes in. Det saknades plats att lägga in patienterna efteråt.

Skånes akutsjukhus

Genomsnittligt antal överbeläggningar per dygn under 2014. Inom parentes genomsnittligt antal vårdplatser under 2014.
Skånes universitetssjukhus, SUS i Malmö och Lund 27,6 (1226)
Helsingborgs lasarett 9,6 (383)
Centralsjukhuset i Kristianstad 8,0 (292)
Gå till toppen