Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gullstrandskolan ska rivas

Nu är det klappat och klart – Gullstrandskolan ska rivas.Kostnad: en massa miljoner.

Gullstrandskolan står numera tom och helt utan verksamhet. Nu är det klart att skolan ska rivas.Bild: Britt-Mari Olsson
I ett och ett halvt år har Gullstrandskolan, den gamla gymnasieskolan, stått så gott som tom och utan verksamhet.
Det var då möglet och fukten tog över i så hög grad att det var direkt farligt att använda lokalerna. Redan tidigt misstänktes att det inte skulle vara ekonomiskt att renovera, utan en rivning av den blott 45 år gamla byggnaden – vissa delar är ännu yngre – var det bästa alternativet.
På torsdagen beslutade kommunstyrelsen just det – riv skolan!
Uppdraget går till teknik- och serviceförvaltningen men när själva rivningen ska påbörjas ger man inga besked om.
– Det är inte bråttom. Skolan är ingen miljöfara och vi ska se om rivningen kan bli ett arbetsmarknadsprojekt, säger kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Torkild Strandberg (FP) och får medhåll av kollegerna i treklövern, Birgitta Persson (M) och Mikael Fahlcrantz (MP).
Beslutet innebär att hela skolan rivs, men inte gymnastikhallen.
Den är tillräckligt frisk att få vara kvar, även om man behöver lägga en handfull miljoner på upprustning av den.
Men kostnaden för att riva blir rejäl – omkring 20 miljoner kronor. Till det kommer avskrivningen av fastigheten på 54 miljoner kronor.
För cirka 15 år lade för övrigt kommunen ner 100 miljoner kronor på renovering och upprustning av skolan. Det tog alltså inte många år innan den förföll igen.
Socialdemokraterna i kommunstyrelsen ville inte fatta beslut om rivning. I stället ville de ha utrettt om delar av skolan kunde räddas. En renovering menade de skulle bli ett billigare alternativ.
De återstående delarna ville kommunalrådet Jonas Esbjörnsson (S) använda till exempelvis fritidsgård eller ett arbetsmarknadscentrum.
– Varför riva när inte hela skolan är mögelskadad?
Det var dock inte ett argument som föll i god jord hos treklövern och SD.
Så vad ska marken användas till?
– Det får vi avvakta med. Men intresset för marken kommer att öka i takt med att staden växer, säger Torkild Strandberg.
Gå till toppen