Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klartecken för sex nya villor i Höja by

Det går framåt för byggandet av sex villor i Höja.

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde godkändes detaljplanen för en bit åkermark i Höja by där Staget Fastigheter AB vill bygga sex nya villor.
Tomterna blir 750-1 000 kvadratmeter stora. Planen ska nu vidare till kommunfullmäktige för antagande.
Samtidigt godkändes ett exploateringsavtal som skrivits med entreprenören om anslutning av vatten och avlopp till fastigheten.
Ett samrådsmöte hölls i september med elva närvarande grannar. Två av dem har kommit med invändningar. Den ena var bland annat orolig för sin grundvattennivå och utsikt, den andra hade synpunkter på hanteringen av ärendet och hur bygget stämmer med kommunens bevarandeplan, där Höja by finns med.
Stadsarkitektkontoret svarar att det gjorts en utredning av dagvatten som visar att grundvattennivåerna inte påverkas. Även bullermätningar har gjorts utan att planingenjörerna anser att det behövs några åtgärder.
Kommunen anserinte att det blir någon större förändring av trafikflödet i byn.
Trafikverket vill ha väjningsplikt ut mot väg 1783 från områdets utfart. Det motsätter sig kommunen, med hänvisning till att det enbart passerar cirka 260 fordon per dygn på gatan och att det inte finns väjningsplikt vid andra utfarter mot vägen.
Projektet ska inte förväxlas med de tre villor som kan komma att byggas på kyrkans mark mellan Pildammsvägen och Ellenbergavägen i Höja. Där slog mark- och miljödomstolen fast att det inte behövdes någon detaljplan.
Gå till toppen