Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Boom för bi-intresse i storstäderna

Allt fler svenskar har fått ett bi-intresse. Särskilt mycket växer det i storstäderna. Bikuporna tar numer ofta plats på balkonger, hustak och i villaträdgårdar.

— Man kan verkligen tala om en "boom" när det gäller intresse för biodling i storstäderna. Vi får jättemånga förfrågningar och alla kurser som ordnas är praktiskt taget fulltecknade, säger Mats-Ola Persson vid föreningen BeeUrban i Göteborg.
För nystartade föreningen Svenska Bin, som i helgen har konferens i Skövde med flera hundra biodlare från hela landet, är trenden med fler unga intresserade i storstäder självklart positiv. Dessutom har fler kvinnor tagit klivet in i biodlingsbranschen.
— Branschen behöver föryngring. På det här sättet får vi en bredare grupp av både unga och gamla, stadsbor och odlare på landet, säger Lotta Fabricius Kristiansen, projektledare på Svenska Bin.
Bakom det ökade intresset finns framförallt ett miljötänk, tror Mats-Ola Persson.
— Man har hört att bina håller på att försvinna och att det i förlängningen kan hota vår egen existens. Dessutom är det lätt att ha bin som husdjur i stan.
Stadslivet är också en miljö som bina trivs i. Inga bekämpningsmedel, många grönområden och rabatter och blomlådor som ständigt förnyas. Mats-Ola Persson själv har sina bikupor på ett hustak och i närheten av en kyrka. Studier som BeeUrban gjort visar också att avgaserna inte påverkar honungens smak.
— Det är inte svårt att få plats med en biodling. Jag har fått förfrågningar från villaägare som undrat om de inte kan få ha någon kupa. Många hyresvärdar är också nyfikna på vad det handlar om, säger Mats-Ola Persson.
För Svenska Bin, som är en sammanslagning av nio medlemsföretag och organisationer, är helgens konferens ett sätt att lyfta frågan om binas livsviktiga funktion för svensk livsmedelsförsörjning.
— i behöver fördubbla antalet bisamhällen för att täcka behovet av pollinering. Lyckas vi inte riskerar skördarna att försämras, säger Lotta Fabricius Kristensen.
Gå till toppen