Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löften och krav vid Abbas Sverigebesök

Sverige ställer tuffare krav på Palestina, säger statminister Stefan Löfven vid palestinske presidenten Mahmud Abbas besök i Stockholm. Frågan är vilka muskler Sverige ställer bakom kraven. Allianspartierna är skeptiska.

Vid ett möte i Stockholm undertecknade Abbas och Sveriges statsminister Stefan Löfven ett femårigt samarbetsavtal. Men samtidigt diskuterades mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, korruptionsbekämpning och nya fredsförhandlingar — områden där Sverige nu säger sig ställa tuffare krav, för att palestinierna ska kunna ta del av de 1,5 miljarder kronor som avtalet innebär.
— Sveriges erkännande av Palestina kommer också med ett större ansvar, säger Stefan Löfven efter mötet.
Trots att Sveriges erkännande av Palestina mötts med ilska i Israel kan Sverige behålla goda relationer med båda länderna, säger Löfven.
Mahmud Abbas å sin sida hyllade det svenska erkännandet av staten Palestina, ett drag som enligt Abbas stärker förutsättningarna för en tvåstatslösning.
— Våra händer kommer att vara utsträckta för att uppnå fred och detta ger vi israelerna, en utsträckt hand, säger han.
Men konflikten med Israel är inte hans enda huvudvärk. Den palestinska "enighetsregering" som bildades i fjol skakas av oenighet mellan Abbas Fatah-rörelse och av Sverige terrorstämplade Hamas. Ännu har man inte kunna leverera vad man lovat, inklusive val. Abbas själv valdes 2005 och hans politiska mandat hade löpt ut 2009, om inte valen gång på gång skjuts upp.
Fatah och Hamas beskyller varandra för förseningarna. Men Abbas försäkrar att han, trots att Hamas leder i opinionen, vill se val.
— Om Hamas accepterar det kommer vi omedelbart att gå till val, säger han.
Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan, sammanfattar presskonferensen i två punkter:
— När det gäller samarbetsavtalet så finns inga tvingande krav. Det är många morötter, men inga käppar alls. Den andra stora punkten är att elefanten i rummet är Hamas. Hamas spelar en väldigt stor roll, och vi har de senaste dagarna diskuterat hur demokratisk Abbas är i form av korruption och begränsningar av pressfrihet, men den stora frågan är hur man ska hantera Hamas, säger han.
Även Allianspartierna tog fasta på frånvaron av krav, när de riktade kritik mot regeringen.
— Man kastar nya pengar efter de gamla som inte har fungerat. Man säger att man ställer krav, men pengarna går ju in oavsett om man uppfyller de kraven. Det är fel hållning, säger folkpartiledaren Jan Björklund.
Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren var besviken.
— Nu blev det mer av ett fototillfälle. Jag hade hoppats på något mer initiativ eller något nytt i sak som kunde tillföra något, så i den meningen blev det en missad chans, säger hon.
Senare på kvällen invigde Abbas den palestinska ambassaden i Sverige vid en ceremoni, där Lisbeth Palme tog emot postum förtjänstorden till Olof Palme från palestinierna.
— Det är hög tid att man försöker att förnya försöken till förhandlingar och fredsbyggande, säger hon.
Gå till toppen