Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Dryg nota för att sanera Gröningen

Det kostar 30 miljoner kronor att göra Gröningen fri från föroreningar. Målet är att allt ska vara klart innan sommaren är här.

Kommunstyrelsen fick ett extra ärende till sitt möte på onsdagseftermiddagen: notan för att få bort de förorenade fyllnadsmassorna på Gröningen. Politikerna beslutade att de 30 miljoner kronorna tas från den stadsgemensamma kassan.
– Det är klart att det är jättemycket pengar, säger Christian Orsing (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Men han säger också:
– Gröningen är helsingborgarnas vardagsrum. Då är det viktigt att vi tar det på allvar och gör något åt det.
HD berättade i januari om problemen på Gröningen. En omfattande markundersökning visade att ungefär halva ytan är förorenad med ämnen som arsenik och det cancerframkallande ämnet PAH (polyaromatiska kolväten).
Det handlar främst om den del av Gröningen som ligger mellan den upptrampade gångstigen och själva strandpromenaden.
– Det är två olyckliga omständigheter: dels finns på djupet fortfarande spår efter den gamla rangerbangården, dels misstänker vi att de efteråt har fyllt upp med kontaminerade (förorenade) massor, säger Christian Orsing.
Ett stort arbete väntar på Gröningen. Samtidigt är det bara 3,5 månad till juni.
– Gröningen är något av det finaste vi har. Vi är väldigt angelägna om att hantera detta med så lite störningar som möjligt under sommarsäsongen. Det har vi fokus på nu. Jag hoppas på en deadline före juni. Men det är en jättetuff utmaning.
De förorenade fyllnadsmassorna ska schaktas bort och ersättas med nya, sedan ska en ny gräsmatta komma på plats. Och det kunde inte vänta.
– Måste vi göra det nu innan sommaren, undrade vi. Den sammanvägda bedömningen är att det bara finns en väg – och det är att köra, säger Christian Orsing.
Hela Gröningen behöver inte stängas av. Och de ytor som ska saneras stängs av efterhand och öppnas så snart som möjligt.
Christian Orsing poängterar att det inte är hela området som berörs. Strandpromenaden och bryggorna ska vara öppna, kiosker och restauranger likaså. Även lekplatsen ska mestadels vara tillgänglig.
– Sedan hoppas jag att det finns en förståelse för att vi gör så här, att vi tar tag i gamla miljösynder, säger han.
Gå till toppen