Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Polisen blir snabbarepå nya vapenlicenser

De nästan halvårslånga köerna för att få vapenlicens i Skåne kan vara avbetade till årsskiftet.Polisens nya organisation gör att Skånes rekordhöga berg av ansökningar kan nå den rekommenderade nivån på en månads handläggningstid.

– Vi konkurrerar inte längre med blåljusverksamheten och delar upp ansökningarna på alla fyra länen i den nya region syd från mars. Det hjälper inte direkt, men till årsskiftet ska det bli godtagbara väntetider.
Det säger Liselott Grant, chef för Skånepolisens tillståndsenhet.
Hon har i flera år fått försvara sig och sina handläggare mot ilskan från både dem som söker vapenlicens i Skåne och vapenhandlarna.
Det är ingen liten grupp som drabbas. I jaktparadiset Skåne handlar det om knappt 60 000 vapeninnehavare som äger drygt 170 000 vapen.
För vapenhandlarna är problemet svåra avbräck i omsättningen. De kan ha sålt vapen för flera miljoner kronor som inte får hämtas ut och betalas förrän köparna har fått licens.
Och det tar tid. I förra veckan började handläggarna på Skånepolisens tillståndenhet hantera de ansökningar som kom in i början av september.
Det är överlägset längst handläggningstid i Sverige. Ändå är de skånska handläggarna mest effektiva i landet, visar statistiken.
Situationen har varit svår i många distrikt. Nu har köerna minskat på flera håll, främst genom personalförstärkningar.
Det gäller inte i Skåne där det jobbar nio handläggare i stället för femton som det normalt ska vara.
– Stockholm har ungefär lika många ärenden som vi och har tjugofem handläggare, konstaterar Liselott Grant.
Men från första mars hanteras ansökningarna om vapenlicens gemensamt av tillståndsenheterna i Skåne, Halland, Blekinge och Kronoberg.
Eftersom enheterna utanför Skåne bara har en bråkdel så många ärenden förväntas de skånska handläggningstiderna sjunka sakta men säkert.
Liselott Grant skymtar äntligen ljuset i tunneln.
– Jag har full förståelse för den irritation som funnits i alla led. Även hos oss.
Gå till toppen