Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen blir snabbarepå nya vapenlicenser

De nästan halvårslånga köerna för att få vapenlicens i Skåne kan vara avbetade till årsskiftet.Polisens nya organisation gör att Skånes rekordhöga berg av ansökningar kan nå den rekommenderade nivån på en månads handläggningstid.

– Vi konkurrerar inte längre med blåljusverksamheten och delar upp ansökningarna på alla fyra länen i den nya region syd från mars. Det hjälper inte direkt, men till årsskiftet ska det bli godtagbara väntetider.
Det säger Liselott Grant, chef för Skånepolisens tillståndsenhet.
Hon har i flera år fått försvara sig och sina handläggare mot ilskan från både dem som söker vapenlicens i Skåne och vapenhandlarna.
Det är ingen liten grupp som drabbas. I jaktparadiset Skåne handlar det om knappt 60 000 vapeninnehavare som äger drygt 170 000 vapen.
För vapenhandlarna är problemet svåra avbräck i omsättningen. De kan ha sålt vapen för flera miljoner kronor som inte får hämtas ut och betalas förrän köparna har fått licens.
Och det tar tid. I förra veckan började handläggarna på Skånepolisens tillståndenhet hantera de ansökningar som kom in i början av september.
Det är överlägset längst handläggningstid i Sverige. Ändå är de skånska handläggarna mest effektiva i landet, visar statistiken.
Situationen har varit svår i många distrikt. Nu har köerna minskat på flera håll, främst genom personalförstärkningar.
Det gäller inte i Skåne där det jobbar nio handläggare i stället för femton som det normalt ska vara.
– Stockholm har ungefär lika många ärenden som vi och har tjugofem handläggare, konstaterar Liselott Grant.
Men från första mars hanteras ansökningarna om vapenlicens gemensamt av tillståndsenheterna i Skåne, Halland, Blekinge och Kronoberg.
Eftersom enheterna utanför Skåne bara har en bråkdel så många ärenden förväntas de skånska handläggningstiderna sjunka sakta men säkert.
Liselott Grant skymtar äntligen ljuset i tunneln.
– Jag har full förståelse för den irritation som funnits i alla led. Även hos oss.
Gå till toppen