Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Dricksvattnet i Bårslöv förorenat

Dricksvattnet i Bårslöv smakar diesel. Just nu tas och analyseras prover som tagits på vattnet.

Det var under torsdagseftermiddagen som de första uppgifterna om att det var någonting konstigt med vattnet i södra Bårslöv kom. Det smakade av diesel eller bensin. Nordvästra Skånes vatten och avlopp, NSVA, larmades och var ute och tog prover på vattnet.
Det visade sig att avvikelsen troligen kom som ett resultat av ett VA-arbete som under torsdagen utfördes i Bårslöv. Då öppnades en ventil som varit stängd under lång tid. Det gjorde att stillastående vatten kom in i systemet.
– Vi spolade i samband med VA-arbetet, men troligtvis har mer av detta vatten spridit sig i ledningsnätet än vi trodde. Efter kundklagomål har vi spolat ledningarna i området under kvällen och natten. Detta arbete kommer vi även att fortsätta med under fredagen, säger Dejan Tucakov, VA-ingenjör avdelning Rörnät NSVA.
Ett ställe som drabbats är Salladsgatans förskola som under morgonen inte fått lov att använda sitt vatten.
– NSVA har ställt hit en vattentank som vi tar ifrån. Det fungerar jättebra, säger Carina Gladh på förskolan.
Barnen har uppmanats att inte dricka vattnet men de får tvätta händerna i det. Matlagningen klaras med vattnet från tanken men för att underlätta verksamheten äter de idag på papperstallrikar.
Det finns inga uppgifter om att det skulle vara farligt att dricka vattnet men samtidigt är analysen ännu inte klar. NSVA:s hållning är trots det att så länge man inte upplever att vattnet luktar eller smakar annorlunda är det inga problem att dricka det. Det är vanligt att vatten som stått stilla länge avger annorlunda doft och smak.
Ett sätt att bli av med den främmande lukten och smaken är att låta vattnet rinna i upp till en halvtimme genom kranarna.
– Vi har för säkerhets skull tagit vattenprover både igår kväll och idag, provsvar väntas under söndagen. För de kunder som inte vill dricka vattnet förrän provsvaren kommit finns en vattentank vid förskolan på Salladsgatan där man kan hämta vatten, säger Dejan Tucakov.
Vattentanken finns på plats fram till och med klockan 22 på fredagskvällen, och är tillbaka klockan 07 på lördagsmorgonen.
Läs mer hos NSVA.
Har du upplevt att vattnet smakar eller luktar konstigt? Hör av dig och berätta, antingen på internet@hd.se eller i kommentarfältet nedan.
Gå till toppen