Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ord blir bilder i Pumphuset

Två konstnärer, som använder ord på helt olika sätt, ställer ut i Borstahusen.

Det är uppenbart för den som tittar in i Pumphusets konsthall, att konstnärerna Susanna Slöör och Leif Mattsson har något mer gemensamt än att de är gifta: bokstäverna.
– Både jag och Susanna är skrivande konstnärer, vi är båda intresserade av språk och litteratur. Vi har också Sveriges största sajt för konstkritik, Omkonst, säger Leif Mattsson.
Men i sina bilder använder de båda orden på helt olika sätt. Leif Mattssons avsikt är att uppfatta vad som skrivs, oftast citat från Gunnar Ekelöf. "Du är mitt täcke" är en av flera, mindre kända, Ekelöfscitat.
– Många ser honom som en modernistisk poet, men det är helt fel. Det är mycket kärlek.
En annan som återkommer i hans verk är Liv Ullmann, ofta knappt skönjbar. Exempelvis används det dubbelansikte som var filmaffischen till "Persona", Ullmann och Bibi Andersson.
Susanna Slöör använder däremot ofta långa stycken från franska och tyska filosofer, aldrig svenska.
– Om man går nära kan man läsa, men det är inte riktigt meningen. Vad Susanna är ute efter är mellanläget, när man inte riktigt förstår vad man läser.
Hon kunde inte vara med på pressträffen, för dagen upptagen i egenskap av ständig sekreterare i Konstakademien. Så Leif Mattsson talar för sin fru:
Bebisar dyker ofta upp i moln av knappt urskiljbara ord. Det är ofta en "förrädisk gullighet" enligt Leif Mattsson – särskilt när man får veta att en av dem är hustrumördaren Henrik VIII.
– Det har känts rätt att få hit det här paret. De är duktiga konstnärer, och aktiva kritiker, säger Lennarth Cronsell, ordförande i Borstahusens konstförening.
Leif Mattsson och Susanna Slöörs utställning "Ordet i ögat", har vernissage i morgon lördag.
Gå till toppen