Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den rationella människan firar kärleken

Konsumtionsjippo eller tid för omtanke? Dagens högtid Alla hjärtans dag har på bara några decennier fått ett starkt fäste i Sverige. Vi tog ett snack med forskare och skåningar om romantiska drömmar och behovet av traditioner.

Maj-Britt Lindelöf och Rolf Lindelöf "Vi firar varje år på ett himla kul sätt tillsammans med våra bästa vänner. Vi har som tradition att göra danska smørrebröd tillsammans och dricka ett gott vin till. Till barn, barnbarn, syskon och vänner brukar vi skicka godisaskar, chokladhjärtan, mejl och kort. Vi reser mycket, speciellt i Italien, och det var våra vänner där som fick oss att börja fira Sankt Valentins dag redan innan den slog igenom i Sverige.- Ja, vi tar alla tillfällen att ha det roligt och mysigt. På det här året blir det dubbla hjärtan och mycket firande. Vi har nämligen hållit ihop i 50 år. Hur vi har lyckats med det? Vänskap och respekt."Bild: Sven-Erik Svensson
 
En attitydförändring bland män. Det menar etnologiforskaren Agneta Lilja var ett av skälen till att Alla hjärtans dag gjorde sitt intåg i Sverige under 1980-talet.
– Svenska män var generellt inte kända för att slösa med komplimanger. Uppskattande kommentarer kunde snarare vara av typen ”Det är inget större fel på henne”.
Men på tv gick romantiska serier, människor reste allt mer och invandrare som kom till Sverige bejakade kärlek mera öppet, gav varandra rosor och kysste på kind.
– Svenska män lärde sig att det inte var farligt att visa romantiska känslor.
Samtidigt var 80-talet ett årtionde då samhällsklimatet förändrades och lyxkonsumtion slutade vara tabubelagt.
– De kommersiella krafterna spelade också roll, men butiker hade försökt lansera dagen i flera decennier utan att lyckas, säger Agneta Lilja som har forskat både om Alla hjärtans dag och Halloween.
Katarina Blom är psykolog och gav i höstas ut boken ”Lycka på fullt allvar” tillsammans med Sara Hammarkrantz. Hon tror att Alla hjärtans dag blivit så populär för att traditionen spinner på vår kulturella dröm om att finna den rätte, ha passionerat sex och vara evigt förälskad. En del finner det upplivande att så öppet få visa sin kärlek en dag som denna.
– Men kärlek är snarare små stunder av ömsesidighet än år eller månader av konstant positiva känslor riktade mot en person, säger Katarina Blom och lutar sig mot den amerikanska psykologiprofessorn Barbara Fredricksons definition av känslan.
Enligt henne är kärlek en ögonblicklig positiv resonans mellan två individer. Ögonblicket innehåller tre viktiga komponenter: delade positiva emotioner, synkroniserad biokemi, exempelvis genom spegelneuroner och oxytocin, och en ömsesidig omsorg.
- Konkret handlar det om enkla möten i vardagen, där man delar ett skratt med någon, lutar sig in känslomässigt i ett samtal, eller utbyter en genuint, omtänksam kram. Det kan triggas i mötet med din romantiska partner, men också med vänner, kollegor, till och med en främling du möter på gatan, när ni utbyter ett hastigt leende, säger Katarina Blom.
Kärlek är ändå inte den enda känslan förknippad med Alla hjärtans dag.
Skolelever från mellanstadiet och uppåt var de som verkligen såg till att firandet fick fäste i Sverige. När många elever under en och samma dag gav varandra blommor, presenter och kärleksbetygelser slutade det att vara pinsamt. Istället uppstod nya problem.
– Att få röda rosor, nejlikor eller tulpaner blev ett kvitto på att man var lyckad. Firandet spred sig snabbt på skolor över hela Sverige, men fick många att känna sig utanför. Jag vet till exempel en skola där man ordnade ”Fiskdamm för fula” med blommor åt dem som annars inget fick, säger Agneta Lilja.
Idag har många skolor infört rosförbud på Alla hjärtans dag.
Kristiina Savin är doktor i idé och lärdomshistoria och har bland annat forskat om känslornas historia.
– Inte bara kärlek och besvikelse är förknippat med Alla hjärtans dag utan också tacksamhet och press. Det blir ett slags gåvoekonomi-tänkande där du förväntas ge och ta på ett visst sätt, menar hon.
Hjärtprydda prydnadsföremål och meddelanden har alltmer ersatt blommor som symboliska kärleksgåvor. På 1800-talet var blomsymboliken ett ganska krångligt system som det fanns särskilda handböcker för. Idag kan smileys eller emoji – uttryckssymboler i elektronisk text – på liknande, fast kanske enklare, sätt uttrycka känslor.
– Det förväntas av dig att du ska visa känslor och attityder i sociala medier och hjärtat till exempel uttrycker mycket på väldigt lite utrymme, säger Kristiina Savin.
Den 14 februari överöses nättrafiken av meddelanden med hjärtan, en symbol för kärlek som funnits sedan medeltiden och från början stod för den gudomliga kärleken.
– Traditioner och ritualer överhuvudtaget har ökat i Sverige de senaste decennierna och blivit mer och mer populära. På 1920-talet trodde man att julen var på väg ut och inte behövdes i den moderna tiden, men det har blivit tvärtom. Folk stoppar till och med korv igen, säger etnologen Lena Kättström Höök, intendent vid Nordiska museet som har utvecklat en app om årets alla dagar.
Hon tror att det handlar om att ju modernare och rationellare vi blir desto mer behöver vi traditioner och får ett ökat behov av att dela in tiden i vardag och helg.
– Och det behöver inte vara gamla traditioner – se bara på fredagsmyset.
Psykologen Katarina Blom tycker att vi helt kan lämna köphetsen på Alla hjärtans dag och själva ta makten över kärlekshandlingarna.
– Vi kan planera in tillfällen där det finns chans att positiv resonans kan uppstå. Istället för att hylla tvåsamheten tycker jag att vi ska fokusera på att agera kärleksfullt gentemot oss själva såväl som nära och kära.
Firar du Alla hjärtans dag?
Hilda Andreasson "Ja med god mat och överraskningar tillsammans med kompisar och genom att ha det extra mysigt."Bild: Sven-Erik Svensson
Julia Andreasson "Vanligtvis inte, men i år är ett undantag. Jag och min pojkvän firar genom att åka till Göteborg och gå på musikal – Kristina från Duvemåla på Göteborgsoperan. Men vi passar samtidigt på att fira min födelsedag som är dagen efter."Bild: Sven-Erik Svensson
Magnus Karlström "Jag brukar köpa blommor till min fru och försöka göra något trevligt utöver det vanliga. I år blir det lättare eftersom det är en lördag och vi är inte så trötta efter jobbet. Alla hjärtans dag går inte att ignorera, man får den liksom upptryckt i ansiktet överallt och den har funnits så länge jag kan minnas. Men egentligen tycker jag kanske inte det behövs en särskild dag när man är kär hela året och kan fira varje dag."Bild: Sven-Erik Svensson

Alla hjärtans dag

I England och Frankrike har Sankt Valentins dag firats sedan medeltiden, ursprunget är de vårfester där flickor och pojkar på lek parades samman och blev varandras "Valentin" för ett år. Dagens namn Valentin kommer av ett romerskt helgon som det finns få belagda uppgifter om. Men enligt myten vigde han unga, kristna par mot kejsarens vilja varför han fängslades och dog martyrdöden den 14 februari år 269. Till fångvaktarens dotter lär han ha skrivit det allra första Valentinbrevet.
I Sverige gjorde en engelsk ambassadör 1654 ett försök att införa Alla hjärtans dag-firandet genom att utse Drottning Kristina till sin "Valentin". Det lyckades inte. På 1950-talet satsade blomsterbutiker och affärskedjor på stora annonskampanjer för att lansera dagen, men utan succé.
Gå till toppen