Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Djur och natur i fokus

I sommar ska besökarna i Klippans Konsthall få njuta av naturbilder från i huvudsak Klippanfotografer. Möjligen blir det att tänja lite på målsättningen då det visar sig att Konstföreningen har svårt att hitta kvinnliga naturfotografer.

Här är ett bevis på en vacker Klippannaturbild, på bokollon, från Skäralid tagen av tidningens fotograf Sven-Erik Svensson.Bild: Sven-Erik Svensson
I fjol var det Blomgrens bilder som drog besökare till Klippans Konsthalls sommarutställning. I år hoppas Åsa Fridén, ordförande i Konstföreningen, och hennes medlemmar att bilder som skildrar kommunens natur ska kittla nyfikenheten.
– Målsättningen är att vi ska ha totalt 60 bilder av sammanlagt fem till sju fotografer. Från början var tanken att det enbart skulle vara Klippanfotografer men det får vi tänja på en aning. Det visar sig att det är svårt att hitta kvinnliga fotografer i Klippan som skildrar djur och natur, säger Åsa Fridén.
– Så vi säger att bilder som skildrar Klippannaturen tagna av kvinnliga fotografer som är bosatta på annan ort också är godtagbart. Det finns säkert kvinnor som fotograferar natur här men det handlar också om att vi vill ha en viss nivå på bilderna.
För att Konstföreningen ska kunna hitta motiv och fotografer har man lagt upp en efterlysning på en Facebooksida för fotografer och nu hoppas Åsa Fridén på napp där.
Tanken är att årets sommarutställning ska pågå från mitten av juni till början av augusti. För att kunna genomföra projektet har Klippans Konstförening ansökt hos kultur- och fritidsnämnden om ett bidrag på 29 000 kronor där samtliga utgiftsposter är väl specificerade.
Pengar som nämnden beviljade utan några meningsskiljaktigheter. I summan ligger kostnader för de förstoringar av bilderna som måste göras. Förstoringarna kan Konstföreningen tänka sig att ge utställarna som en liten ersättning för att de deltar i utställningen.
Åsa Fridén kommer att vara utställningsproducent och Kristiina Messary assistent för denna utställning.
– Vi gjorde Blombergs bilder tillsammans och det var ett mycket bra samarbete, säger Åsa Fridén.
I mitten av mars ska den första inlämningen av bilder ske.
Gå till toppen