Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Omstritt Fas 3-företag vill ha 25 EU-miljoner

Kritiserade Fas 3-anordnaren Öresundsbemanning ansöker om 25 miljoner kronor från Europeiska socialfonden (ESF). Pengar som man vill ha för att driva ett projekt för att få ungdomar i arbete eller i studier.

Öresundsbemanning har expanderat kraftigt det senaste året.Bild: Niklas Gustavsson
Under namnet Öresundsmodellen vill Åstorpsbaserade Fas 3-anordnaren Öresundsbemanning genomföra ett treårigt projekt för att få yngre människor i arbete eller i studier. Man har därför vänt sig till ESF-rådet som under året kommer att dela ut EU-bidrag för insatser som rör ungdomar som inte fullföljer gymnasieskolan eller lämnar den utan fullständiga betyg.
Totalt handlar det om ett projekt på 55 miljoner kronor där Öresundsbemanning hoppas på 24,8 miljoner från ESF och drygt 30 miljoner sammanlagt från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, regionen, kommunerna och andra offentliga aktörer.
I ansökan hänvisar man till sin "framgångsrika metod för att kompetenshöja unga" och att man i företaget har erfarenhet från Arbetsförmedlingens projekt Unga In. En satsning som man uppger att Arbetsförmedlingens tidigare generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist initierade. Hon är numera "ägare och resursperson" i Öresundsbemanning.
I ett mejlsvar till HD skriver Öresundsbemannings marknadschef Andreas Malmqvist:
"I projektet erbjuds extra resurser till personer med någon form av funktionsnedsättning och/eller har språkliga hinder för att etablera sig på arbetsmarknaden. Om ansökan godkänns innebär det att Öresundsbemanning kommer att nyanställa ett antal personer".
I NV-Skåne uppmärksammades företaget våren 2014, sedan missnöjda Fas 3-deltagare vittnat om att de fick utföra oavlönat legoarbete i form av paketering av godis.
LÄS OCKSÅ HD:S GRANSKNING: Stor rädsla bland långtidsarbetslösa
För en bredare allmänhet blev Öresundsbemanning känt när HD i september 2014 avslöjade att den sparkade generaldirektören gick in som delägare i bolaget.
– Vi vill alltid knyta kunskap till bolaget, hon är en väldigt stor tillgång och är en väldigt stor kunskapsbank för oss, sa Andreas Malmqvist vid det tillfället.
Men engagemanget ledde till kritik från såväl allmänhet som politiker.
– Det är beklämmande att samma chef som administrerade ineffektiva åtgärder nu ska kunna dra ekonomisk nytta av desamma, sa Centerpartiets chefekonom Martin Ådahl.
Angeles Bermudez-Svankvist hamnade i blåsväder flera gånger innan hon fick lämna tjänsten som generaldirektör. Hon kritiserades för att ha rekryterat gamla arbetskamrater till toppjobb, ha hållit privata föreläsningar på arbetstid, orsakat mobilräkningar i hundratusenkronorsklassen samt för att ha tagit med sig familjen på långväga jobbresor.
Det uppstod också kritik sedan hon uppmanat Af-chefer att ge en positiv bild av Fas 3, trots att myndighetens egen utredning visade på stora brister. I augusti 2013 sparkades hon från Arbetsförmedlingen och arbetsbefriades med bibehållen lön till augusti 2014.
Trots strikta regler om bisysslor tydde mycket på att Angeles Bermudez-Svankvist engagerat sig i Öresundsbemanning samtidigt som hon hade statlig lön.
Om Öresundsbemanning tilldelas medel till projektet avgörs inom några veckor. Totalt ska ESF-rådet dela ut 100 miljoner kronor för att få ungdomar i arbete eller i studier.
– Vi bedömer bland annat om ansökningarna stämmer överens med våra förordningar och handlingsplaner. Den här gången vill vi se ett lite starkare projekt med mer av strategiska satsningar, säger nationella samordnaren Mats Andersson på ESF-rådet.
Gå till toppen