Höganäs

Krisledningsnämnd träffades på grund av Vilks

Helgens attentat i Köpenhamn med Lars Vilks som måltavla har gjort att kommunen aktiverat sin krisledningsnämnd. Samtidigt har polisen flyttat honom från sin bostad.

"Vilks är bosatt här och hemskheterna kryper närmre. Vi måste vara beredda på hur vi ska agera om det skulle hända något här", säger kommunalrådet Péter Kovács (M). På bilden är det Lars Vilks.Bild: Amelie Herbertsson (2011)
Tidigt på måndagsmorgonen satt Höganäs kommuns krisledningsnämnd i möte. Detta efter att lördagens skottdrama då en person miste livet i samband med att Lars Vilks deltog i ett möte i Kruttønden samt skottlossningen mot en synagoga då ytterligare en person dog i Köpenhamn.
Det är första gången i modern tid som nämnden sammankallades.
– Det är första gången under mina 13 år som kommunalråd som det inte har varit en övning, säger Péter Kovács (M).
Temat för mötet var att diskutera hur situationen kring Lars Vilks kan påverka kommunen.
– Vilks är bosatt här och hemskheterna kryper närmre. Vi måste vara beredda på hur vi ska agera om det skulle hända något här, säger kommunalrådet.
Krisledningsnämnden fattade beslut att ge kommunens beredskaps- och säkerhetssamordnare Jonna Ahlberg i uppdrag att arbeta med Vilkshoten.
– Jonna får i uppdrag att förbättra och modifiera vår säkerhetsplan.
Redan på tisdag ska hon redovisa för nämnden som då återigen samlas.
Under helgen har Péter Kovács fått känna på inte minst Nyhamnsbornas oro.
– Telefonen har gått i ett. Folk undrar vad kommunen gör.
Kommunalrådet understryker dock att Lars Vilks säkerhet främst är ett fall för polisen.
– Men vi har en skola och en förskola alldeles i närheten av där han bor. Och det trillar tillbaka på oss. Vi vill att föräldrarna ska känna sig trygga.
Vid mötet deltog även lokala polisen Kristina Pålsson. Och krisledningsnämnden fick veta att polisen inte trappat upp säkerhetspådraget efter dramatiken i Köpenhamn.
– Den ligger på samma nivå som tidigare - tre på en femgradig skala. Samtidigt har Lars Vilks den högsta hotbilden i Sverige - högre än kungens och statsministerns.
Kommunen fick också veta att konstnären just nu inte finns i kommunen.
– Vi har fått besked att polisen har flyttat honom och att han inte kommer tillbaka till Höganäs inom överskådlig framtid.
Péter Kovács ska också sätta sig i ett möte med säkerhetspolisen.
– Jag vill få Säpos syn på riskläget.
Vad kan då kommunen egentligen göra?
– Vi kan inte göra något åt det. Men anser vi att det behövs mer bevakningen får vi gå till polisen, säger han.
Nattetid anlitar kommunen ett väktarbolag som kör runt i bygden. Det kan också bli aktuellt att sätta in ytterligare en väktarbil.
Tycker du som kommunalråd att det är problematiskt att Lars Vilks bor i kommunen?
– Jag tycker det är viktigt att man ska få bo var man vill och få säga vad man vill. Den principen vill jag aldrig gå ifrån. Samtidigt ställer detta krav på oss som kommun.
Läs alla artiklar om: Attentaten i Köpenhamn
Gå till toppen