Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Salongen får inga pengar till kulturen

Det blir ingen ekonomisk lösning för Salongen. Istället tillsätter kommunen en utredning.

Bild: Stefan Ed
Framtiden för den fria kulturscenen Salongen på Söder är i princip över. Kommunen går inte in med extra medel för att rädda verksamheten som man gjorde i höstas.
– I fredags fick jag av den nya kulturnämnden veta att de nu ska göra en utredning för att undersöka, se till att fri kultur kanske ska komma att kunna söka medel i någon form. Men det är inte aktuellt just nu, utan först eventuellt till nästa budgetår, säger Jeanette Sollén på Salongen.
I praktiken innebär det att det är slut. Salongen lägger ned sin verksamhet.
– Vi har ställt in och avbokat alla egna planerade arrangemang under våren, säger hon.
De lokaler Salongen huserat i på Söder ägs av ABF som nu åter tar över ansvaret för dem. Fastigheten ska dock säljas, som tidningen tidigare skrivit om.
De som hyrt de lokaler som Salongen drivit sin verksamhet i, för egna arrangemang, kan dock vara ganska lugna. ABF har inte för avsikt att stoppa dem trots att mellanhanden, Salongen, inte längre finns med i bilden.
– Man kan nog sitta ganska lugnt i båten. En försäljning sker inte så snabbt och vi vill ju att det ska vara verksamhet i lokalerna, säger Jim Broström på ABF.
Jeanette Sollén är besviken. I och med att Salongen fick pengar i höstas trodde hon att det fanns en vilja att hjälpa till från kommunen sida. Verksamheten har, enligt henne, varit både kostnadseffektiv och inneburit en helt ny kulturscen i staden.
– Salongen har varit till så stor nytta för den fria kulturen. Här fanns en potential och vi har lyckats blanda åldersgrupper och vi nådde ganska långt på ett och ett halvt år. Det handlar om så lite pengar och man får väldigt mycket för det. Vi har haft 150 arrangemang per år. Jag fattar inte att man inte ser det värdet, säger hon.
En konsekvens är att Helsingborg nu tappar bland annat ett nordiskt dansprojekt som skulle genomförts under våren.
– Vi hade fått 200 000 kronor i stöd från den nordiska kulturfonden. Nu har vi fått omdirigera det upp till Stockholm.
SVT hade börjat spela in en Burlesk-teaterföreställning med skådespelare från Malmö på Salongen. Tanken var att det skulle färdigställts i vår. Nu flyttas allt till Malmö istället.
Trots bakslaget kan Jeanette Sollén inte riktigt låta bli att ändå hoppas. Under tisdagen ska Salongen träffa ABF för att tala om framtiden. Båda parter vill fortsätta samarbetet.
– Vi vill vara fullkomlig säkra på att det inte finns någon typ av lösning innan vi helt lägger ner. Förhoppningen är väl ändå fortfarande att det ska dyka upp någon form av lösning. Men hur det skulle se ut kan jag inte svara på idag, säger Jeanette Sollén.
Tidningen har sökt ordföranden i kulturnämnden, Kristian Anderson (M) för en kommentar.
Gå till toppen