Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Det är över nu – det är vår

Det är över nu. Det är vår.I söndags inföll den meteorologiska våren i det sydskånska kustbandet.På flera håll avlöste den hösten eftersom det inte har varit tillräckligt kallt där för att bli vinter.

På gång.Bild: Uno Andersson
SMHI har stränga regler för när det får bli vår:
Det måste vara över noll grader i dygnsmedeltemperatur sju dygn i sträck.
Det finns ingen vår före den 15 februari, hur varmt det än är.
Av det framgår att vårutropet här egentligen är för tidigt. Först på söndag vet vi om det har varit över noll i en vecka.
Men då anses våren ha infallit den första av dessa dagar. Och SMHI:s meteorologer hävdar i sina prognoser att det inte kommer att bli övervägande minusgrader något dygn längs Skånes kust den närmaste veckan.
Så de vintertrötta kan med fog chansa på att besjunga vårens ankomst redan nu.
Dessbättre finns ingen regel som säger att det måste ha varit vinter för att det ska bli vår. I så fall hade åtminstone Falsterbo, Skillinge och Hallands Väderö i Skåne fallit bort.
Där har hösten regerat hela vintern, så att säga. Det har inte varit under noll grader fem dygn i sträck under hela vintersäsongen, vilket är SMHI:s krav.
I Falsterbo är fenomenet inte helt ovanligt. Sedan 1961 är detta den trettonde gången. Senast hände det 2008.
Desto mer uppseendeväckande är att sex platser i Blekinge och Halland samt på Gotland och Ölands södra udde i år är i samma situation, enligt SMHI:s meteorolog Misha Lundgren. Risken för minusdygn i veckan är liten även där.
För den skånska kusten är vårens formella ankomst rätt normal. Falsterbo brukar slå till den 15 februari, resten av den skånska västkusten en vecka senare. I mitten av mars har hela Skåne normalt vår.
Om det blir kallt igen då? Många minns snöfall långt in i maj. Det spelar ingen roll. Blir det bakslag är det ändå vår, enligt SMHI:s regler.
Gå till toppen